Alexei Paniș, audiat repetat de Comisia Pre-Vetting: „Unele întrebări mi-au trezit suspiciuni”

Comisia Pre-Vetting l-a audiat repetat pe judecătorul Alexei Paniș, ultimul candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  Se întâmplă după ce magistratul a picat prima evaluare a integrității sale financiare și etice, dar s-a regăsit ulterior pe lista celor 21 de candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor (CSP), în privința cărora Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat deciziile de nepromovare și a dispus audierea repetată. În cadrul reaudierii, care a avut loc pe 17 aprilie, membrii Comisiei Vetting i-au adresat candidatului mai multe întrebări legate de venituri și cheltuieli, inclusiv împrumuturi de la tatăl său. Paniș a spus că a răspuns cu diligență la toate întrebările Comisiei, chiar dacă unele întrebări i-au „trezit suspiciuni ce țineau de buna-credință a membrilor secretariatului sau de competență”.

În cadrul audierii repetate, membrii Comisiei i-au adresat lui Alexei Paniș mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică, cum ar fi:

– Sursa unui împrumut de 300 de mii de lei, acordat de un membru apropiat al familiei;

– Vânzarea mai multor automobile și a unei motociclete la prețuri mai mici decât pe piață, precum și investiția făcută într-o casă din Chișinău;

– Discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Audiere cu critici

În răspunsurile sale acordate membrilor Comisiei, precum și în luarea sa de cuvânt, Paniș a declarat că a oferit răspunsuri „cu sinceritate” și „diligență”. La fel, el a menționat în repetate rânduri că nu are încredere în secretariatul Comisiei și a cerut că acesta să traducă exact dosarele anexate dosarului său, care ar avea mii de pagini, pentru membrii Comisiei care nu cunosc limba română.

„La fiecare rundă de întrebări m-am străduit să răspund cu maximă diligență, chiar dacă unele întrebări mi-au trezit suspiciuni ce țineau de buna-credință a membrilor secretariatului sau de competență. (…) Modul în care comisia a reacționat la răspunsurile pe care le-am dat și modul cum a tratat situația mea ne arată că cum și în politică, așa și în Pre-Vetting, 2 cu doi nu fac 4. (…) Cumva, noi avem tradiția să ne întâlnim o dată în an cu Comisia Pre-Vetting. Avem aceleași personaje, cred că este și același final, dar vom merge înainte”, a declarat Alexei Paniș.

Magistratul a făcut referire, inclusiv, la decizia CSJ din 1 august 2023 care, spune el, arată că nepromovarea primei sale evaluări „nu a fost susținută de motive serioase și logice. Paniș a criticat activitatea Comisiei.

„Indiferent de imaginea, rangul, reputația ambasadorilor sau politicienilor  celor care o să laude succesul acestei evaluări, pentru totdeauna, acest Pre-Vetting o să fie caracterizat prin două simboluri: este cazul Iulian Munteanu care arată o simbioză perfectă între politic, ONG și servicii speciale și cazul audierii părinților judecătorului Ion Chirtoacă. Este foarte grav, din punctul meu de vedere, când se calcă în picioare Constituția, legea, logica, bunul simț, pur și simplu se umilesc candidații și părinții lor, se distrug cariere, dar mai grav este când ni se comunică că toată asta este un succes și reforma merge bine, toți își exercită atribuțiile conștiincios. Mie îmi pare grav, pentru că ei sunt rupți de realitate. Ceea ce nu a reținut politicul și nu au înțeles este că au creat un precedent foarte periculos, dar un mecanism bun pentru epurarea oamenilor incomozi”, a mai declarat Paniș.

În cele din urmă, magistratul, reevaluat de Comisia Pre-Vetting, a declarat că are o singură așteptare – ca toți candidații și toate cazurile să fie tratate egal.

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, a declarat că Paniș va afla dacă a trecut testul integrității financiare și etice într-o lună de la audiere.

***

Amintim că Alexei Paniș a intrat în vizorul public după ce, în data de 31 decembrie 2021, a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Asta după ce în 28 mai 2021, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: