Aliona Miron, aleasă membră CSM pentru un mandat de 6 ani. Avere și venituri

Judecătoarea Curții Supremele de Justiție (CSJ) Aliona Miron a fost aleasă membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de șase ani. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor, din 1 martie. Pentru candidatura Alionei Miron și-au dat votul 234 de magistrați, din cei 288 care au participat la vot. 54 de voturi au fost declarate nevalabile.

Înainte de vot, Miron s-a adresat colegilor, menționând că nu intenționează să refuze numirea doar pentru că este singura candidată. „Este mult mai ușor să intri în opoziție și știu despre ce vorbesc, pentru că am fost acolo. Este mai ușor să critici totul și pe toată lumea, să nu fii de acord cu nimic, să exprimi o opinie fără a purta nicio responsabilitate. Dar este mult mai dificil să ajuți la schimbarea situației, să găsești un compromis. De asemenea, este ușor să stai pe margine și să urmărești pasiv evenimentele care se desfășoară, dar, în același timp, te aștepți la schimbări de la cei din jurul tău”, a spus Miron.

Judecătoarea susține că părerile ei s-au schimbat din 2022, iar experiența dobândită i-a întărit încrederea în corectitudinea drumului ales.

„Ar fi naiv din partea mea, având în vedere starea de spirit în rândul judecătorilor, să promit multe și să creez, de asemenea, iluzii pentru oamenii din această sală. Trecând prin Pre-Vetting, Vetting și ședințe de judecată, am sperat la obiectivitate din partea celor care mi-au analizat o mare parte din viața mea, cu toate momentele ei bune și rele. Mi-a fost teamă că nu o voi vedea. Este obiectivitatea pe care o promit când voi deveni membru al CSM, dacă mă votați”, a spus ea.

Miron a remarcat că, în contextul integrării europene, cele mai mari așteptări sunt asociate cu sectorul justiției. „Fiecare dintre noi trebuie să depună un efort. Cea mai mare teamă a mea este că vom rata această șansă de a schimba lucrurile”, a spus ea.

Cine este Aliona Miron

Aliona Miron și-a început cariera de judecător în 2009, când a fost numită la judecătoria sectorului Râșcani al capitalei. În 2021, parlamentul i-a aprobat candidatura pentru postul de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Aceasta și-a prezentat candidatura pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, însă Comisia Pre-Vetting a concluzionat că Miron nu a îndeplinit criteriile. Cu toate acestea, după o a doua verificare, comisia a decis că Miron a trecut cu succes de evaluare. În plus, pe 13 februarie 2024, ea a devenit prima judecătoare care a trecut testul celei de-a doua comisii de verificare, care evaluează judecătorii de la CSJ.

Avere și venituri

Potrivit declarației de avere, depuse pentru anul 2022, Miron a primit 413 mii lei la locul principal de muncă, iar soțul ei a câștigat 116 mii lei. În plus, ea a primit 8,7 mii lei pentru activități didactice, precum și 21,8 mii lei din alte surse.

Miron deține mai multe terenuri, moștenite în 2010. Are un apartament cu o suprafață de 140,3 metri pătrați, în valoare de 270 mii lei, care a fost achiziționat în 1997. În 2010, ea a moștenit o clădire rezidențială cu o suprafață de 131 de metri pătrați. În 2015 ea a investit 517 mii lei în achiziționarea unui apartament (75,9 metri pătrați), iar în 2018 a primit o cotă dintr-o casă de 190,2 metri pătrați, a cărui valoare pe piață este de 754 mii lei. Are o datorie de 5 mii de euro din 2015, pe care trebuie să o ramburseze până în 2025.

Din 2011, ea deține un Mercedes-Benz E220 (2008), valoarea căruia se ridică la 8 mii de euro. De asemenea, din 2013 are o motocicletă F 8505 T (2007), achiziționată cu 17,5 mii lei, iar din 2012, un autoturism Volkswagen Multivan (2012), în valoare de 553,7 mii lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: