„Am avut un dialog de suflet”. Filat îl felicită pe Biden, deși numărătoarea voturilor din SUA nu s-a încheiat
Full Article 3 minutes read

„Am avut un dialog de suflet”. Filat îl felicită pe Biden, deși numărătoarea voturilor din SUA nu s-a încheiat

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vladimir Filat a adresat un mesaj de felicitare pentru victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale. Asta în pofida faptului că în SUA continuă procesul de numărare al voturilor și că Joe Biden nu a revendicat, deocamdată, oficial, victoria. 

Vladimir Filat a amintit că s-a întâlnit pentru prima oară că Joe Biden în 2010, la Washington, pe când acesta deținea funcția de vicepreședinte al SUA.

„Un om deosebit, care m-a impresionat profund, având în vedere preocuparea sinceră de problema Europei de Est și a democrațiilor emergente, cum era cazul R. Moldova, ce făceau primii pași către sistemul valoric occidental. Dialogul cu Joe Biden a fost unul de suflet, dar și pragmatic și a vizat dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, reglementarea conflictului transnistrean, dar și sprijinul financiar”, a menționat Filat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul premier al Moldovei a amintit că, în 2011, Joe Biden a venit la Chișinău împreună cu soția sa Jill Biden, prima vizită a unui vicepreședinte al SUA în Republica Moldova.

„Sunt convins că după procedurile de preluare a atribuțiilor de președinte al SUA, printre prioritățile mandatului său la Casa Albă se va număra și Republica Moldova. Important că Republica Moldova va avea în Joe Biden, cu siguranță, un prieten”, a mai scris Filat.

Liderul PLDM a publicat și mai multe fotografii în care apare alături de Joe Biden.

Totuși, în SUA continuă numărătoarea voturilor, iar victoria nu a fost anunțată oficial. Potrivit proiecției Fox News, Biden a obținut 264 voturi, iar Trump 214 voturi. Proiecția CNN arată că Biden are 253 de voturi, iar Trump – 213.

Pentru a câștiga alegerile, orice candidat are nevoie de minimum 270 de voturi electorale.

***

Amintim că Vladimir Filat a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova din 2009 până în 2013. Pe 15 octombrie 2015, la prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că există bănuieli și depoziția lui Ilan Shor cum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.

În 2016, politicianul a fost condamnat de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. În luna august, pedeapsa lui Vladimir Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Pe 3 decembrie 2019, Vladimir Filat a fost eliberat condiționat din închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: