„Am primit semnale acum o lună că Dodon vrea să schimbe guvernul”. Maia Sandu, despre viitorul politic, scopurile lui Dodon și numirea procurorului general

Maia Sandu susține că demiterea guvernului nu a fost o surpriză pentru ea și că a știut de la bun început că se poate pomeni în orice clipă „cu o asemenea trădare”, din partea Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon. Declrațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. 

„Am primit semnale cu o lună în urmă că Igor Dodon vrea să dea jos guvernul și să-l pună pe Chicu prim-ministru. Nu ne-am așteptat că va fi așa repede. Omul se grăbește, nu mai poate sta departe de ministere și de tot felul de surse de bani. Era clar că o să ajungem în asemenea punct, nu era clar când. Chicu s-a ocupat cinci luni de cocolirea lui Dodon și acum vine în funcție, când am reușit să planificăm bugetul, să aducem bani internaționali”, a explicat Maia Sandu.

Despre scopurile lui Igor Dodon și candidatura lui Ion Chicu la funcția de premier

Maia Sandu a mai spus că șeful statului își dorește un guvern pe care să-l controleze, să-l folosească în scopuri personale și electorale, dar nu este clar cum are de gând să promoveze reforme, să asigure credibilitatea acestui executiv și să poată să obțină asistență externă ca să poată crește veniturile cetățenilor și să implementeze proiecte. Ea a mai spus că viitorul guvern condus de Ion Chicu va fi „o combinație de oameni care au fost și la Partidul Democrat și la Partidul Socialiștilor”.

„Cred că această echipă a fost negociată cu cei de la PDM timp de o perioadă și acum ne va fi prezentată ca o echipă de tehnocrați, dar sunt aceiași oameni ai PDM-ului, care au fost în funcții, care au participat la abuzuri, la ilegalități”, a afirmat premierul în exercițiu.

Despre perspectiva alegerilor anticipate

De asemenea, președinta PAS este de părere că alegerile anticipate nu sunt întru totul excluse la momentul actual, deși, în opinia ei, Partidul Democrat va vota pentru guvernul propus de președintele Igor Dodon și nu se va ajunge la un scrutin anticipat.

Despre selectarea procurorului general și numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar

Liderul PAS a negat afirmațiile făcute anterior de Ion Ceban, potrivit căruia funcția de procuror general a fost partajată politic și că Dumitru Robu ar fi „omul lui Năstase”.

„Nu a insistat nimeni pe numele lui. A fost o listă de oameni care a fost analizată. A fost un concurs simplu. Nu am avut timp să analizăm foarte mult. Ne-am uitat la CV-uri. Colegii din parlament s-au interesat pe surse dacă sunt corupți sau nu. Nu s-a partajat funcția”, a declarat Maia Sandu.

Despre candidatura sa la funcția de președinte

Referitor la următoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc anul viitor, Maia Sandu spune că nu a luat deocamdată o decizie.

„Nu m-am gândit la asta până acum. Nu cred că este cea mai stringentă problemă. Dar acum pot să mă gândesc, dacă am mai mult timp. O să discutăm acest lucru în echipă”, a precizat politiciana.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați socialiști și democrați. Moțiunea a fost depusă de PSRM, în urma inițiativei executivului de asumare a răspunderii pentru modificarea legii procuraturii. Socialiștii susțin că proiectul contravine Constituției. De cealaltă parte, blocul ACUM l-a acuzat pe Igor Dodon că nu-și dorește o reformă a justiției și un procuror independent. Ieri, președintele Igor Dodon a inițiat consultări cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare în vederea desemnării unui nou premier. Ulterior, acesta a anunțat că l-a desemnat pe consilierul prezidențial Ion Chicu la funcția de prim-ministru.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: