„Am reușit imposibilul”. Interviu cu Iulian Baltag despre șah, olimpiadă și remiză cu campionul mondial
Full Article 5 minutes read

„Am reușit imposibilul”. Interviu cu Iulian Baltag despre șah, olimpiadă și remiză cu campionul mondial

Echipa care a reprezentant Republica Moldova la ediția din acest an a Olimpiadei Mondiale de Șah a obținut un rezultat fenomenal – locul 6 din 188 de echipe participante. NM a discutat cu Iulian Baltag, campionul Moldovei la șah în anii 2020 și 2021 și membru al echipei naționale. Acesta ne-a povestit cum i s-a părut competiția și ce calități trebuie să ai ca să te clasezi printre primii cei mai buni jucători din lume.

„Este un rezultat absolut fantastic pentru echipă”

De mult timp joci șah?

Sunt maestru internațional (international master), joc șah din copilărie și fac parte din lotul național al Moldovei la șah, împreună cu patru alți jucători: marele maestru la șah Vladimir Hamițevici și maestrii internaționali Ivan Schițco, Andrei Macovei și Dragoș Cereș (actualul campion al Moldovei). În schipă eu sunt cel mai vârstnic jucător și cu cea mai mare experiență.

„Am reușit imposibilul”. Interviu cu Iulian Baltag despre șah, olimpiadă și remiză cu campionul mondial

сборная Молдовы по шахматам: Андрей Маковей, Юлиан Балта, Драгош Череш и Иван Скицко
фото: Руслан Солтанич//Facebook

Ai mai participat și anterior la Olimpiada Mondială de Șah?

Da, cea din Chennai (India) este a doua olimpiadă pentru mine. Prima a fost, în 2012, la Istanbul. Și atunci echipa noastră a obținut un rezultat bun – locul 19.

În acest an, am disputat locurile 4-6 cu echipele din SUA și India. Nimeni nu s-a așteptat că ne vom clasa printre primii 10, este un succes absolut fantastic pentru echipă.

Cărui fapt se datorează această evoluție uimitoare a echipei din Moldova la olimpiadă?

Factorul cel mai important este că echipa noastră este foarte tânără. Dragoș Cereș este încă elev la Liceul „Spiru Haret” din Chișinău, iar Ivan Schițco și Andrei Macovei studiază în SUA, însă reprezintă Moldova.

Toți trei sunt tineri și niște jucători foarte puternici, cu ambiții și motivație. A fost foarte ușor să evoluăm cu ei în echipă.

„După acea rundă am înțeles că putem face orice”

La Olimpiadă ați bătut cele mai puternice echipe: cele ale României, Norvegiei, Angliei. Cum v-a reușit?

Runda cu România a fost foarte importantă pentru noi. Eu am câștigat o partidă, iar Ivan Schițco l-a învins pe unul dintre cei mai tari șahiști români – Constantin Lupulescu. După acea rundă am înțeles că putem face absolut orice.

Runda cu echipa norvegiană a fost incredibilă, deși ne-am prezentat cu o anumită doză de pesimism. Ne gândeam că scorul de 2:2 ne convine pe deplin, pentru că la prima masă juca actualul campion mondial la șah Magnus Carlsen. Aici apare și un moment psihologic: fără să vrei simți neîncredere în sine, atunci când stai la aceeași masă cu cel mai bun șahist din lume.

„Am reușit imposibilul”. Interviu cu Iulian Baltag despre șah, olimpiadă și remiză cu campionul mondial

Иван Скицко играет против чемпиона мира Магнуса Карлсена
фото: UT Dallas Chess Team//Facebook

Însă Ivan Schițco a reușit o remiză cu Magnus Carlsen. Nu știu cum, nimeni nu s-a așteptat la un asemenea rezultat. A fost de nedescris: să vezi cum campionul mondial este nervos, înțelege că nu poate face nimic. Scorul final – 2,5:1,5 în favoarea Moldovei.

Rundele cu echipele României, Norvegiei și Angliei au fost cele mai memorabile. Urma să pierdem, însă cu o astfel de echipă, cu băieți atât de tineri, am reușit imposibilul.

Care dintre partide a fost cea mai memorabilă?

Eu am jucat un număr mai mic de partide față de ceilalți. Aceasta a fost decizia căpitanului nostru Ruslan Soltanici (antrenor și în trecut campion al Republicii Moldova la șah, nota redacției). El ne-a recomandat cine ar fi mai bine să joace și cine să se odihnească.

Eu am jucat șapte partide din 11 runde. Ivan Schițco și Andrei Macovei – câte 10. Jucătorii tineri sunt gata să joace la orice oră de zi sau de noapte, au privirea înflăcărată.

„Este și un hobby, și o profesie, și o pasiune”

Ce înseamnă șahul pentru tine?

Totul. Eu predau șahul la Liceul „Da Vinci” din Chișinău. Este și un hobby, și o profesie, și o pasiune. Am lucrat în Cipru, am fost atrenor, însă am decis să revina casă. Îmi place să mă ocup cu ceea ce îmi provoacă plăcere. Nu mă văd în alt domeniu.

„Am reușit imposibilul”. Interviu cu Iulian Baltag despre șah, olimpiadă și remiză cu campionul mondial

фото: Iulian Baltag//Facebook

Copiii din ziua de azi mai sunt interesați de șah?

Eu consider că este foarte important nu doar să știi să joci șah, ci să și transmiți aceste cunoștințe generațiilor noi. De aceea, lucrez cu copiii talentați și îmi împart cu ei experiența. Împreună cu căpitanul nostru Ruslan Soltanici contribuim la educarea tinerilor talentați.

***

În acest an, Olimpiada Mondială de Șah s-a desfășurat în perioada 28 iulie -10 august, în orașul Chennai, India. Echipa ţării noastre a înregistrat cel mai bun rezultat din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiadele Mondiale de Şah.

Echipa masculină a R. Moldova a învins cu scorul de 2,5 la 1,5 echipa Angliei în ultima rundă a Olimpiadei Mondiale de Șah 2022. Ivan Schițco (2490 ratingul FIDE) a făcut remiză cu Michael Adams (2696). Iulian Baltag (2405) a remizat cu Gawain Jones (2551), iar Dragoș Cereș (2378) – cu Ravi Haria (2505). Soarta meciului a fost decisă de Vladimir Hamițevici (2466) care l-a învins pe Luke McShane (2638).

Republica Moldova a acumulat 17 puncte – șapte victorii și trei remize, clasându-se pe locul șase, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria participării Moldovei la Olimpiadele Mondiale de Șah.

Competiția sportivă se desfășoară, de regulă, în două turnee pe echipe, un turneu mixt și unul feminin. La ediția din anul 2022 au concurat 188 de echipe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: