NewsMaker

Cetățenii din regiunea transnistreană își pot achita călătoriile cu cardul. Decizia, luată în ciuda protestelor șoferilor

Începând cu 1 iulie, toate mijloacele de transport urban din regiunea transnistreană vor fi obligate să utilizeze validatoare pentru plata automatizată a călătoriilor. Potrivit executivului local, decizia vine după întârzieri în implementarea sistemului, lansat încă din 2023, și opunerea unor transportatori, în special în Bender. Autoritățile locale nerecunoscute au intervenit prin schimbarea schemelor de circulație a transportului public și angajarea de șoferi noi.

Premierul nerecunoscut, Alexandr Rozenberg, a precizat că sistemul AȘOP (Automatizat de Plată) funcționează deja pe unele rute, dar persistă probleme precum ascunderea validatoarelor de către șoferi sau refuzul acestora de a le folosi. În Bender, autoritățile nu mai permit microbuzelor fără terminal să iasă pe traseu.

Guvernul local spune că continuă discuțiile cu operatorii de transport și monitorizează situația, subliniind că sistemul automatizat „aduce transparență în colectarea veniturilor și respectarea obligațiilor fiscale”. Plata va putea fi efectuată atât prin card, cât și numerar.

Despre introducerea validatoarelor s-a anunțat încă din 2023. Implementarea era planificată pentru începutul anului 2024, însă termenele au fost amânate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Delegația UE la Chișinău, prima reacție după protestul transportatorilor: „Rămânem deschiși să discutăm”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a declarat pentru NM că rămâne deschisă la dialog cu Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând. Precizările au fost făcute după protestul organizat de transportatori în ajun, în fața clădirii misiunii diplomatice.

Delegația UE a luat act de protestul organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Rămânem deschiși să discutăm preocupările operatorilor de transport, iar Delegația UE este în contact cu reprezentanții APOTA pentru a organiza o întâlnire în zilele următoare”, a declarat Delegația UE.

Amintim că, pe 22 iulie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport a organizat un protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Transportatorii cer de la autorități ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Prezent la fața locului, președintele APOTA, Olega Alexa, a explicat de ce manifestația are loc anume la sediul Delegației UE. „Toate acele trei cerințe și chestiunile care sunt legate de aceste cerințe, evenimentele care au loc acum, recent, sau nu de mult au avut loc și influențează ramura transportului de pasageri, vor fi descrise prin prisma procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus el.

Protestul la sediul Delegației UE face parte dintr-o serie de manifestații anunțate anterior de APOTA. Prima a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, pe 9 iulie.

***

Mai multe despre nemulțumirile transportatorilor puteți afla în interviul jurnalistului NM Nicolae Paholnițchi cu președintele APOTA (AICI).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: