„Am văzut cum s-a luminat la minte Trump”. Despre ce s-a vorbit la slujba de la Catedrala mitropolitană. Reportaj NM (FOTO)
Full Article 12 minutes read

„Am văzut cum s-a luminat la minte Trump”. Despre ce s-a vorbit la slujba de la Catedrala mitropolitană. Reportaj NM (FOTO)

Săptămâna trecută, Mitropolia Moldovei a criticat de mai multe ori autoritățile din cauza epidemiei de coronavirus. Prim-ministrul Ion Chicu a fost amenințat că vor înceta să se roage pentru el dacă acesta nu va permite accesul enoriașilor în biserici. Iar potențialul vaccin împotriva coronavirusului l-au declarat periculos din cauza „cipurilor implantate”, care, chipurile, mai târziu vor fi controlate prin tehnologia 5G. NM a fost la slujba de duminică de la Catedrală și s-a interesat, pentru ce preoții îl laudă pe Trump, cum copiii și persoanele în etate sunt împărtășiți cu aceeași lingură și ce cred enoriașii despre coronavirus și istoriile despre 5G.

„Nu pune mâna pe mască, doar ți-am spus!”, o femeie își probozea fiul mic, apoi și fiica. Peste câteva minute, ambii alergau deja în scuarul Catedralei, fără nicio mască.

Terenul din fața Catedralei, unde se desfășoară acum serviciile divine, se umplea lent cu oameni. Când cel puțin zece preoți au început serviciul divin, împreună cu mitropolitul Vladimir, în jur erau cel mult 30 de credincioși. Majoritatea dintre aceștia veneau câte unul și se orientau după semne: patratele roșii de pe dalele de piatră indicau, la ce distanță trebuie să fie oamenii unii de alții.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

Unii credincioși erau cu măști, alții îmbrăcau chiar și mănușile, iar peste acestea atârnau rozarii. Majoritatea însă erau fără mască. Chiar dacă ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prevede această condiție. Nimeni nu a făcut nicio observație în acest sens celor prezenți.

A început să cânte corul. La început, câțiva polițiști urmăreau, cum se adună oamenii, dar în curând au plecat. În toiul slujbei din fața Catedralei, s-au adunat vreo sută de persoane. Printre acestea erau oameni de diferite vârste – și familii tinere cu copii mici, și persoane în etate, venite singure.

Menționăm că până la 30 iunie, în Moldova funcționează hotărârea conform căreia persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să se afle în locuri publice fără necesitate stringentă. Însă nici poliția, nici preoții nu s-au apropiat de pensionari. Cei veniți au asistat la slujbă până la final.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

„Noi am văzut cum s-a luminat președintele SUA”

Mitropolitul Vladimir, la fel ca și cei vreo zece preoți din jurul său care erau fără măști, n-a acordat atenție celor prezenți și în general, evita contactele cu oamenii. În locul său, predica a fost susținută de Vadim Cheibaș, secretarul mitropoliei. El a comentat un fragment din Evanghelie, în care Hristos înfăptuiește o minune și întoarce vederea unui orb de la naștere, și a îndemnat „să rămână toți cu cei care văd cu spiritul”.

„Altfel, oamenii judecă după sine: dacă ei fură, cred că toți fură. […] Ei îi judecă pe toți prin prisma propriei orbiri spirituale. […] Îi vom lumina pe cei care ne condamnă pentru faptul că vedem în Hristos soarele vieții noastre”, a îndemnat Cheibaș.

După aceasta, el a început să vorbească despre autoritățile moldovenești și a adus exemplul președintelui SUA Donald Trump.

„În ultimele zile, noi am văzut cum s-a luminat președintele SUA care a dat indicații tuturor statelor să deschidă din nou bisericile nu numai pentru enoriași, dar, ce-i mai important, ca să se roage, pentru că rugăciunea este vitală pentru popor. […] Să dea Dumnezeu să nu fie orbi cei care ne conduc, ca să ne dea și nouă posibilitatea de a ne ruga în continuare”, a menționat clericul.

Menționăm că la 22 mai, Trump într-adevăr a cerut ca în țară să fie deschise urgent toate bisericile, sinagogile și moscheiele, pentru că acestea „sunt vitale”. „America are nevoie de mai multe rugăciuni, nu de mai puține”, a declarat el. SUA încă este lider după numărul de infectări cu coronavirus – numărul celor contaminați a depășit 1,5 milioane, iar al celor decedați – peste 100 de mii.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

Până la 30 iunie, toate serviciile divine în Moldova pot fi organizate doar în aer liber. Mitropolia cere ca enoriașii să înceapă să aibă acces în biserici. Prim-ministrul Ion Chicu a declarat că la sfârșitul lunii mai, această chestiune va fi discutată la o ședință specială a comisiei. Dacă deschiderea bisericilor nu va fi permisă, mitropolia l-a amenințat pe Chicu, că va înceta să se roage pentru el. Apropo, și acum, în timpul slujbelor religioase, nu sunt pronunțate numele conducătorilor țării. Credincioșii sunt îndemnați să se roage pentru „autorități”.

Înainte de împărtășanie, enoriașii s-au pornit spre icoane. Nu era o persoană specială care să se ocupe de dezinfectarea suprafețelor icoanelor după fiecare credincios. Lângă fiecare icoană erau instalați dezinfectanți: doritorii puteau să dezinfecteze singuri suprafața, înainte de a o săruta. Dar nu toți făceau acest lucru.

Pe parcursul întregii slujbe, cei prezenți au reușit să păstreze distanța. Oamenii stăteau mai departe unii de alții decât în multe supermarketuri din Chișinău. Mulțimea s-a format prima oară înainte de împărtășanie: părinții cu copii mici și persoanele în etate se grăbeau spre vasul pentru împărtășanie. „Păstrați distanța de măcar un metru, hai vă rog”, a fost nevoit să intervină un preot. Cei prezenți s-au îndepărtat.

Toți doritorii – vreo 20 de persoane – erau împărtășiți cu aceeași lingură, iar pe gură îi ștergeau cu același șervețel din pânză. Vesela de unică folosință, pe care mitropolia o recomanda în perioada stării de urgență, nu mai este folosită la Catedrală.

Majoritatea celor care s-au împărtășit erau sugari, copii mici și persoane în etate. Reamintim că noul coronavirus se transmite prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stănut, picături de salivă, secreții nazale de la o persoană bolnavă.

În contextul coronavirusului, nu s-a schimbat nici tradiția de a colecta bani în timpul slujbei. Un cleric cu un vas auriu trecea pe lângă fiecare persoană prezentă. El nu avea nici mască, nici mănuși.

La fel, fără niciun fel de mijloace de protecție, treceau printre enoriași și cei care cerșeau.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

„Nu știu de ce mitropolia a decis că acum trebuie să se vorbească despre aceasta”

După serviciul divin, NM a reușit să comunice cu câțiva enoriași. Pentru toți era important să fie în biserică sau măcar lângă ea, dar opiniile despre coronavirus s-au împărțit.

Elena este o tânără care a venit la slujbă singură. Ea a spus pentru NM că nu-i este frică de virus, însă numai pentru că respectă distanța și alte recomandări. A așteptat demult ca slujbele religioase cu participarea enoriașilor să fie reluate.

„Eu merg cu regularitate la biserică, nu doar mă numesc „creștină ortodoxă”. Mi-a lipsit această bucurie în timpul stării de urgență, când restricțiile erau mult mai severe. […] Acum merg la biserică, pentru că aici găsesc pacea, eu am nevoie de această rugăciune comună. Aici, sufletul se liniștește”, a menționat ea.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

În același timp, Elena a menționat că „nu este de acord” cu declarațiile Mitropoliei Moldovei despre pericolul vaccinării împotriva coronavirusului care, chipurile, ar putea duce la „ciparea” populației și la controlul ei prin intermediul sistemului 5G.

„Desigur, nu mi-aș dori niciun fel de cipuri, deși în unele țări se folosesc astfel de tehnologii, fie și cu alte scopuri. Dar nu cred că acum merită să vorbim despre aceasta. În acel mesaj al mitropoliei erau date neconfirmate. Nu știu de ce mitropolia a decis că trebuie să vorbească despre aceasta acum, când nici măcar nu există vreun vaccin”, a spus tânăra.

Ea a adăugat că, desigur, drepturile omului vor trebui să fie respectate ca și în cazul oricărui vaccin: „Fiecare om trebuie să aibă dreptul de a alege. Și despre aceasta se vorbește nu numai la mitropolie și nu numai despre coronavirus. Dar există, desigur, riscul care trebuie să fie conștientizat de fiecare: dacă cineva nu se vaccinează, îi poate pune în pericol pe cei din jur. Dar subiectul acesta este tare controversat. Aici pur și simplu poți să dai peste speculații”.

„Sunt foarte mulți oameni care nu cred în carantină”

Persoanele în etate erau cu mult mai puține ca de obicei, la slujbele bisericești. Unii dintre ei nu aveau măști sau mănuși. O femeiea spus pentru NM că ea „nu crede în carantină”.

„Nu am nicio teamă de epidemie. Mi-i frică doar de Dumnezeu, de nimic altceva nu-mi este teamă. Dacă crezi în Dumnezeu, el te va salva de toate. Cum a scris Ion Creangă: „Fă-mă, mamă, cu noroc și măcar m-aruncă în foc!”, a spus femeia.

Potrivit afirmațiilor sale, din cauza hotărârilor guvernului, ea a respectat măsurile de carantină, dar numai pentru că aceasta „este lege”.

„Sunt foarte mulți oameni care nu cred în carantină și nu se tem de carantină. Eu nu am nicio frică de coronavirus!”, susținea ea. La întrebările despre o potențială legătură dintre vaccinarea contra coronavirusului și 5G, ea n-a putut răspunde, dar a menționat că orice vaccin „este mai mult o formalitate”.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

Printre cei veniți au fost și câteva familii mari care, pe toată durata serviciului divin, au stat mai departe de icoane, altar și alți credincioși. Un adolescent, care a venit la slujbă cu toată familia, a menționat pentru NM că pe parcursul ultimei luni, ei aproape că nu au ieșit din casă.

„Da, nouă ne este frică de coronavirus, nu ieșim din casă, nu mergem la magazin. În toată această perioadă, am venit acum, pentru prima dată, la biserică”, a recunoscut el. Și a adăugat că de obicei, familia venea cu regularitate la biserică.

Sora sa mai mare a adăugat că ei respectă distanța față de alte persoane și încearcă să fie aproape doar de membrii familiei. La biserică au venit cu două automobile.

Tinerilor le-a fost greu să răspundă la întrebarea NM despre legătura dintre vaccinul împotriva coronavirusului și tehnologia 5G. Un alt frate de-al lor a adăugat doar că „vaccinul, cu siguranță, va fi obligatoriu și nimeni nu va fi întrebat”.

„Dar așa cum am stat o lună în carantină, așa vom trece și peste asta”, au adăugat tinerii. Și imediat au spus în glumă: „Să mori acum sau peste 20 de ani – ce mai contează?”.

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

slujba la catedrala

Maxim Andreev, NewsMaker

***

Reamintim că la mijlocul lunii mai, în Moldova erau înregistrate 6994 de cazuri de contaminare cu coronavirusul COVID-19. Acesta este cauza deceselor a 250 de persoane.

Potrivit informațiilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut săptămâna trecută cu 28%. De la 4 până la 10 mai, 806 persoane din Moldova au fost diagnosticate cu COVID-19, iar de la 11 până la 17 mai – 1133.

Până la 22 mai, indicele de contaminare, adică numărul persoanelor infectate de o persoană bolnavă de COVID-19, a crescut și a ajuns până la 1,38. Acum o săptămână, indicele de contaminare constituia 1,24.

Epidemiologii motivează acest lucru prin faptul că după relaxarea măsurilor de carantină, locuitorii țării nu le mai respectă deloc. Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, nu exclude că din această cauză, în Moldova ar putea să crească valul epidemiei. Coronavirusul se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă, în special, prin tuse, strănut și secreții nazale.

Mai citiți:

Locuitorii Moldovei vor fi iradiați prin antenele 5G? Și toți vor fi cipați? Teoriile conspirației – investigație NM

Ce-i permis și ce-i interzis în Moldova după încheierea stării de urgență. Scurt, clar și cuprinzător

IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. La aproximativ 80% din persoane, acesta se manifestă ca o răceală obișnuită, însă în 20% din cazuri, la cei infectați apar complicații grave. Nivelul mediu al mortalității din cauza coronavirusului este 3,5%, însă pentru persoanele în etate, nivelul mortalității ajunge până la 14-15%. Riscul de infectare pentru sine și pentru cei din jur se poate fi diminuat prin respectarea câtorva recomandări simple:

  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun, cu regularitate, sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de alcool;
  • Respectați distanța cu alte persoane în locuri publice – cel puțin 1 metru (în special cu cele care tușesc și strănută);
  • Nu atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile murdare;
  • Acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu pliul cotului dacă strănutați sau tușiți;
  • Sunați cât mai curând la 112 dacă aveți febră, tuse seacă sau dificultăți de respirație.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: