locals.md

Ce-i permis și ce-i interzis în Moldova după încheierea stării de urgență. Scurt, clar și cuprinzător

Starea de urgență în Moldova s-a încheiat la 15 mai. Cu toate acestea, multe măsuri de carantină au rămas în vigoare. Acum, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ia hotărâri cu privire la anularea sau prelungirea măsurilor. NM a studiat ultima hotărâre emisă de Comisie și relatează, ce-i permis și ce-i interzis în Moldova.

Ce restricții funcționează pentru toți?

Distanța. În locurile publice încă nu sunt permise grupurile din mai mult de trei persoane. Acest lucru se referă la străzi, parcuri, păduri și plaje. Oamenii trebuie să respecte distanța de un metru, indiferent de numărul de persoane care sunt în locurile publice.

Măștile. Toți sunt obligați să poarte mască în transportul public, în magazine și în locurile publice închise.

Persoanele în etate. Persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să iasă din casă „fără necesitate stringentă”. (Pot ieși din casă: la magazin, la farmacie, la medic și la plimbare cu animalele de companie).

Terenurile. Indiferent de vârstă, este interzis în continuare aflarea persoanelor pe terenurile de joacă și cele de sport. La fel, sunt închise sălile de sport și centrele de fitness, teatrele, cinematografele, muzeele „și alte unități pentru antrenament și recreere”.

Victoria Soloviova

Cum funcționează spitalele și policlinicile?

Policlinicile își vor relua treptat activitatea privind consultațiile medicale pentru pacienți și examenele medicale. Pacienții vor fi primiți cu programare. Este vorba despre vaccinuri, tratamentul ambulatoriu planificat și vizitele programate la stomatolog.

De asemenea, își vor relua activitatea comisiile medicale specializate de examinare a conducătorilor de autovehicule, pentru angajare la muncă, pentru port-armă și pentru recruți.

În spitale vor începe iar să fie efectuate intervențiile chirurgicale (în document este scris „serviciile de chirurgie de o zi”). La fel, vor fi reluate intervențiile chirurgicale planificate pacienților cu „risc anestezic” și serviciile de reabilitare a persoanelor după ictus, infarct miocardic și traumatisme.

De menționat că și pacienții, și medicii vor fi verificați dacă prezintă simptome de coronavirus.

Autoritățile recomandă să se permită unor lucrători medicali să lucreze la distanță: cei care au vârsta de peste 63 de ani, care au boli asociate, copii minori sau rude care au nevoie de îngrijire.

AGN „Moscova”

Cum funcționează transportul?

Șoferii transportului public sunt obligați să poarte măști și mănuși. De asemenea, înainte de a-și începe ziua de muncă, va fi verificată temperatura lor. În trenuri și în microbuzele interurbane va fi limitat numărul de pasageri.

În transportul public este interzis ca pasagerii să ocupe mai mult de 60% din capacitatea de îmbarcare. De asemenea, după fiecare cursă, transportul trebuie să fie dezinfectat. La Chișinău și la Bălți, va fi sistată activitatea transportului public în zilele de odihnă, la 23 și 24 mai.

Victoria Soloviova

Cum lucrează magazinele?

Toate magazinele, cu excepția centrelor comerciale, funcționează. Centrele comerciale continuă să fie închise. Însă unitățile de comercializare a produselor alimentare și farmaciile amplasate în incinta centrelor comerciale își vor continua activitatea.

Vizitatorii magazinelor sunt obligați să poarte măști. Unitățile comerciale sunt obligate să efectueze curățarea suprafețelor de trei ori pe zi și să aerisească încăperile cu regularitate. La fel, în magazinele de produse alimentare trebuie să fie dezinfectate coșurile și cărucioarele pentru cumpărături.

NM

Cum funcționează localurile de alimentație publică?

Localurile de alimentație publică pot vinde produse la pachet sau în regim catering. La fel, produsele ambalate pot fi comercializate „la geam”. Pe teritoriul benzinăriilor este permisă comercializarea cafelei și a produselor alimentare, menționându-se că nu pot fi consumate acolo de unde au fost cumpărate.

plasttec.ru

Cum funcționează frizeriile?

De la 16 mai, și-au reluat activitatea frizeriile. Se permit serviciile de coafură (aranjare și tuns). Despre celelalte proceduri nu se spune nimic în hotărârea comisiei. Prestarea serviciilor de către frizerii se va face doar prin programare prealabilă.

La intrare, va fi verificată temperatura vizitatorilor. De asemenea, aceștia vor trebui să poarte măști. Vizitatorii trebuie să respecte distanța de cel puțin doi metri. La fel, va trebui să fie asigurată aerisirea și curățarea încăperilor la un interval de cel mult două ore, iar colaboratorii – să poarte halate, măști și mănuși.

Ce au mai permis?

Autoritățile au permis organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic cu participarea a cel mult 50 de persoane. Organizatprii trebuie să întocmească lista de evidență a participanților (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă electronică, adresă de domiciliu) în cazul riscului epidemiologic. Este interzisă organizarea evenimentelor în spațiile de lângă școli și spitale.

De asemenea, este permisă organizarea întrunirilor cu caracter religios. Acestea trebuie să fie organizate strict în aer liber, cu respectarea obligatorie a distanței dintre cei prezenți de cel puțin 2 metri. La fel, participanții trebuie să poarte măști de protecție.

Menționăm că până la 30 iunie, se interzice organizarea și desfășurarea „tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural și sportiv, dar și alte măsuri/evenimente în spații/clădiri închise”.

Tatiana Sultanova, NewsMaker

Intrarea/ieșirea din țară este permisă?

Continuă să fie interzisă intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Moldovei. Excepție sunt cei care au membri de familie cu cetățenie moldovenească, cei care au viză de lungă ședere sau cei care se deplasează în interes profesional. La fel, este permisă intrarea colaboratorilor misiunilor diplomatice și a membrilor familiilor acestora. Totodată, este permisă intrarea pasagerilor în tranzit.

Cei care vin în Moldova, sunt obligați să respecte regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile. Aceasta nu se referă la conducătorii auto, echipajele aeronavelor care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie.

Traficul aerian cu alte țări este sistat până la 30 iunie.

Este interzisă plecarea din țară a celor care se află în autoizolare. Însă în document nu este indicat, dacă sunt interdicții de ieșire pentru toți cetățenii.

gov.md

Ce se întâmplă în cazul încălcării regulilor?

De la 16 martie, în Moldova funcționează un sistem de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de carantină. Astfel, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau de combatere a bolilor epidemice, inclusiv dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, persoana fizică se sancționează cu amendă de la 450 până la 500 de unități convenționale (22,5 mii de lei – 25 mii de lei), iar persoana juridică – cu amendă de la 1000 până la 1500 de unități convenționale (50 mii de lei – 75 mii de lei).

Igor Cecan, NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

multimedia.parlament.md

Fără Oazu Nantoi, Vasile Șoimaru, Ina Coșeru… Lista deputaților PAS care nu au fost incluși la alegerile parlamentare noi

25 din cei 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie.

Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Marcela Nistor, Iulia Dascălu sau Ina Coșeru.

De pe listă au fost excluși și alți parlamentari activi în actuala legislatură, precum Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze sau Vasile Șoimaru.

Contactați, deputații Boris Marcoci și Oazu Nantoi au declarat pentru NM că decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat le aparține. Ambii și-au exprimat susținerea pentru PAS.

„Am scris cerere să nu mai candidez deja, dar rămân în echipă și voi fi permanent în echipă”, a declarat Boris Marcoci.

„Din motive personale. Punct. Decizia îmi aparține. Poate o să candidez în Parlamentul Uniunii Europene după aderarea Republicii Moldova”, a declarat și Oazu Nantoi.

Deși nu se mai regăsește pe lista electorală a PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, și deputatul Vasile Șoimaru a anunțat public, pe rețelele sociale, că își menține sprijinul pentru partidul de guvernare. Șoimaru susține că decizia de a nu figura pe lista actuală a fost luată de bunăvoie și reflectă încrederea sa în parcursul european promovat de PAS.

„Am fost alături de PAS în ultimii patru ani, fără să fiu membru de partid, și voi rămâne cu PAS-ul. Voi continua să fiu un susținător activ, chiar mai implicat decât până acum, chiar dacă nu candidez”, a declarat parlamentarul.

În schimb, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul parlament, Ina Coșeru, a declarat pentru NM că nu a știut că va fi exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă.

„Nu, nu am știut. Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru.

Întrebată dacă va mai susține PAS la alegerile din toamnă, după ce a fost exclusă din listă, Ina Coșeru a declarat: „Eu am lucrat pentru această echipă 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și lucrăm și mai departe împreună”.

Lista deputaților PAS, aleși în 2021, care nu se mai regăsesc pe lista PAS pentru parlamentarele din septembrie:

  1. Ina COȘERU
  2. Oleg BOTNARU
  3. Viorel BARDA
  4. Evghenia COJOCARI
  5. Mariana CUȘNIR
  6. Alina DANDARA
  7. Iulia DASCĂLU
  8. Petru FRUNZE
  9. Vitali GAVROUC
  10. Valentina GHEȚU
  11. Vitalie JACOT
  12. Mihail LEAHU
  13. Valentina MANIC
  14. Boris MARCOCI
  15. Oazu NANTOI
  16. Marcela NISTOR
  17. Vasile ȘOIMARU
  18. Ion ȘPAC
  19. Maria PANCU
  20. Nicolae PLĂMĂDEALĂ
  21. Ion POIA
  22. Boris POPA
  23. Ana RACU
  24. Ana SPEIANU
  25. Victor SPÎNU

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici sau Liliana Nicolaescu-Onofrei.

De asemenea, de pe lista PAS fac parte actuali miniștri, cum ar fi șefii de la Educației, Mediu, infrastructură și Agricultură, precum și consilierul prezidențial Adrian Băluțel, antreprenori, artiști, sportivi și aleși locali. Lista completă poate fi consultată AICI.

Reamintim că, ales cu 63 de mandate, PAS a deținut majoritatea în actualul legislativ, care și-a încheiat mandatul pe 11 iulie. În cei patru ani, doi deputați aleși pe listele formațiunii politice au fost excluși din formațiune. Este vorba despre Victoria Cazacu și Olesea Stamate, care și-au păstrat fotoliile în calitate de deputate neafiliate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: