Ambasada Rusiei la Chișinău, reacție la blocarea a 31 de site-uri: „Atacurile asupra libertății de exprimare iau proporții grotești”
Full Article 2 minutes read

Ambasada Rusiei la Chișinău, reacție la blocarea a 31 de site-uri: „Atacurile asupra libertății de exprimare iau proporții grotești”

Amabasada Federației Ruse în Republica Moldova a comentat blocarea de către Serviciul de Informație și Securitate (SIS) a 31 de website-uri, dintre care 21 – controlate de Moscova. Într-un comunicat publicat pe 31 octombrie, instituția a calificat decizia ca fiind „atac asupra libertății de exprimare” și „încălcarea dreptului la pluralism de opinie al populației vorbitoare de rusă din Moldova”.

Atacurile asupra libertății de exprimare în Moldova iau proporții cu adevărat grotești. (…) Cenzurarea spațiului informațional încalcă grav drepturile garantate de Constituția Republicii Moldova și de baza normativă a organizațiilor internaționale cu privire la dreptul unei părți semnificative a populației vorbitoare de limbă rusă a țării de a avea acces liber la informație și pluralitatea opiniilor. Toate acestea au loc „sub ochii” misiunii OSCE pentru monitorizarea alegerilor locale, al cărei mandat presupune, de asemenea, „asigurarea respectării deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale””, se arată în comunicatul ambasadei ruse la Chișinău.

***

Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: