Ambasadorii moldoveni s-au reunit la Chișinău. Maia Sandu: poate să apară o oportunitate ca să grăbim integrarea europeană
Full Article 3 minutes read

Ambasadorii moldoveni s-au reunit la Chișinău. Maia Sandu: poate să apară o oportunitate ca să grăbim integrarea europeană

La Chișinău a început reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și va dura două zile. La inaugurarea reuniunii a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta a menționat că integrarea europeană este un proces de durată, însă mereu poate să apară o oportunitate care ar putea grăbi acest proces, iar Chișinăul trebuie să fie pregătit ca să o valorifice la momentul potrivit.

Anul care a trecut a fost dificil, cu multiple crize, cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care ne-a afectat pe noi toți, a provocat o criză umanitară fără proporții, inclusiv în Republica Moldova și a avut efecte majore asupra economiei și securității energetice”, a menționat Nicu Popescu.

Vicepremierul a vorbit și despre eforturile autorităților depuse înainte ca Moldova să obțină statutul de țară-candidat la aderarea la UE: „Doamna președintă, doamna prim-ministră și eu am avut 151 de întrevederi sau convorbiri telefonice cu colegi din statele-membre ale UE și am făcut totul pentru a obține acest obiectiv, iar apropierea de UE să aducă beneficii concrete”.

În cadrul evenimentului, diplomații moldoveni vor discuta prin intermediul conferințelor video cu ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, comisarul european pentru Extindere și Vecinătate Oliver Várhelyi, precum și ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

La rândul său, președinta țării Maia Sandu a menționat că obținerea statutului de țară-candidată la aderarea la UE este cea mai mare realizare în domeniul diplomatic.

Este doar începutul. Integrarea europeană, apropierea următoarelor etape este prioritatea noastră majoră, trebuie să lucrăm mai mult decât am lucrat până acum. (…) Procesul de integrare durează, sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, dar întotdeauna poate să apară o oportunitate ca să grăbim acest proces și trebuie să fim gata pentru această oportunitate”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre lupta pentru combaterea corupției: „Trebuie să ne îmbunătățim relația cu organele de drept din țările în care au aterizat escrocii din Moldova sau banii pe care i-au furat de la statul R. Moldova. Acolo e nevoie de ajutorul Dvs, pentru ca instituțiile de combatere a corupției să poată să comunice mai ușor cu instituțiile de drept din alte țări și să avansăm pe aceste dosare”.

***

Potrivit MAEIE, reuniunea ambasadorilor are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia relațiilor internaționale din ultima perioadă, în particular ameninţările la adresa securităţii regionale și internaţionale.

De asemenea, vor fi discutați pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova dar și realizarea Planului de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.

O prioritate la ordinea zilei o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare. În acest sens, șefii de misiuni diplomatice vor participa la lucrările Zilei Diasporei, organizată în acest an cu genericul „O țară mică cu inimă mare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: