Profimedia Images

Ambasadorul Italiei în Congo a fost ucis într-o tentativă de răpire

Ambasadorul italian Luca Attanasio a fost ucis într-o ambuscadă asupra unui convoi ONU în apropiere de oraşul Gomo din Republica Democrată Congo. În vârstă de 43 de ani, acesta era unul dintre cei mai tineri diplomaţi italieni, informează presa din Italia, citată de Digi24.

Attanasio se afla în Congo din 2017, unde se ocupa de mai multe proiecte umanitare. Regiunea în care a a avut loc atacul reprezintă o atracţie turistică situată într-una dintre cele mai periculoase zone de pe glob, conform BBC.

Luca Attanasio a murit în spital, după ce persoane necunoscute au deschis focul asupra mașinii în care se afla, într-un convoi al Programului Alimentar Mondial al ONU. Un ofițer al Poliției Militare italiene care-l însoţea pe diplomat și o a treia persoană au fost ucise în ambuscadă.

Atacul ar fi fost o tentativă de răpire, potrivit oficialilor parcului național Virunga, aflat în apropiere. Grupuri armate operează la marginea, dar și în interiorul parcului care se învecinează cu Uganda și Rwanda.

Parcul naţional Virunga din R.D. Congo, care se întinde pe o suprafaţă de 7.800 de kilometri pătraţi, este una din principalele atracţii turistice ale ţării dar şi una dintre cele mai periculoase regiuni de pe continentul african şi din lume.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: