Ambasadorul Rusiei, convocat din nou la MAEIE după declarația privind coridorul armatei ruse spre Transnistria
Full Article 2 minutes read

Ambasadorul Rusiei, convocat din nou la MAEIE după declarația privind coridorul armatei ruse spre Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus. Informația a fost publicată în seara de 22 aprilie.

MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional. Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă”, se arată în declarația Ministerului de Externe de la Chișinău.

Amintim că general-maiorul rus Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, a declarat că în cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”.

Biroul Politici de Reintegrare a declarat că „afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”.

Reprezentantul oficial al Rusiei în Moldova a fost convocat la MAEIE și pe 21 aprilie, în legătură cu declarația acidă a purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova, în care a fost vizată președinta R. Moldova, Maia Sandu. Secretarul de stat Ruslan Bolbocean, care i-a cerut lui Oleg Vasnețov să nu se implice în treburile interne ale R. Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: