Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că recesiunea economică a Republicii Moldova a fost influențată în mare măsură de factori externi, pe care autoritățile nu le-au putut controla, cum ar fi războiul din Ucraina și lipsa de acțiune a guvernelor anterioare. Cât despre taxele impuse de SUA, ambasadorul a menționat că acestea vor afecta indirect economia țării.
Întrebat dacă ar fi putut autoritățile să prevină recesiunea economică a R. Moldova, în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, ambasadorul a explicat că nu vede „greșeli majore” comise de actuala guvernare.
„Cele mai mari provocări cu care s-a confruntat țara provin din factori pe care conducerea nu i-a putut influența. În primul rând este borba despre influența războiului din Ucraina. Așa cum, pe lângă Ucraina, R. Moldova este țara care cel mai mult a avut de suferit din punct de vedere economic, dar și pe alte aspecte. Aceasta se referă și la sfera economică, fiindcă, din păcate, investorii, atunci când iau decizii, iau în considerare stabilitatea regională și situația armată. Și dacă în vecinătate este război, acesta poate fi un factor care îi oprește în luarea unei decizii pozitive în privința investițiilor”, a explicat ambasadorul.
Un alt factor menționat de Janis Mazeiks a fost lipsa acțiunilor guvernamentale din trecut, în special în domeniul energetic. „În perioada aceasta, Moldova s-a confruntat și cu consecințele lipsei de acțiune din ultimii ani. De exemplu, în domeniul energetic, a fost nevoie de schimbarea modului în care se achiziționau resursele energetice. Ar fi fost mai simplu dacă aceste măsuri ar fi fost implementate din timp, nu pe parcursul a trei ani, ci într-o perioadă de 10 ani”, a spus ambasadorul.
Cu toate acestea, oficialul european a subliniat sprijinul continuu acordat Republicii Moldova în perioada crizelor și a menționat planul de sprijin al UE pentru economia Moldovei. „Dacă vorbim despre economie, cel mai important este ceea ce va fi în viitor. Acest plan este cel mai mare pachet de susținere pentru Moldova din ultimii 30 de ani. Scopul nostru este să accelerăm creșterea economică, iar prin intermediul acestui plan ne propunem ca economia Moldovei să crească dublu în următorii 10 ani”, a declarat Janis Mazeiks.
Întrebat cum vor influența taxele impuse de SUA asupra economiei R. Moldova, Mazeiks a precizat că aceastea nu vor avea o influență considerabilă, întrucât țara exportă numai 2,5% din produse în SUA. Efectele ar putea fi simțite indirect, dacă UE, principalul partener al Modovei, va fi afectată de taxe.
„Pentru noi, SUA sunt un partener important și desigur, UE va analiza un răspuns la aceste taxe. Pentru R. Moldova, la această etapă este important că principalul partener este UE. Dar nu exclud că țara ar putea fi afectată de consecințe indirecte”, a subliniat ambasadorul UE.
Republica Moldova traversează una dintre cele mai dificile perioade economice din ultimele decenii, avertizează experții în economie. Datele oficiale confirmă recesiunea economică, după două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut. În 2024, economia a stagnat, cu o creștere de doar 0,1 la sută, iar în ultimii cinci ani avansul cumulativ a fost de doar 0,4 la sută.
Amintim că președintele american Donald Trump a anunțat pe 3 aprilie că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%. De exemplu, pentru statele membre ale Uniunii Europene, taxele vamale sunt de 20%, pentru Republica Moldova – 31%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.