Jānis Mažeiks

Ambasadorul UE la Chișinău critică legea „agenților străini”: Incompatibilă cu valorile Uniunii Europene

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a criticat propunerea de lege privind „agenții străini”, inițiată de un grup de deputați comuniști, considerând-o incompatibilă cu valorile fundamentale ale UE. Mazeiks a reacționat într-o postare pe rețelele sociale, subliniind că astfel de acțiuni nu corespund așteptărilor de la o țară candidată la aderare.

„Asemenea acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile UE – democrație, statul de drept și pluralismul mass-media – și departe de orice ne-am aștepta de la o țară candidată. (…) Aderarea la aceste valori UE nu este negociabilă”, a scris Janis Mazeiks în postarea sa.

Ambasadorul a subliniat că „a fi pro-european înseamnă a acționa pro-european”.

Mai devreme, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a comentat în cadrul unei conferințe de presă proiectul de lege propus de BCS. Aceasta a declarat că Parlamentul va examina „oportunitatea” acestei inițiative, dar a exprimat nedumerirea față de contextul în care a fost înregistrată.

„Mi se pare foarte ciudat să vii cu o astfel de inițiativă, atâta timp cât liderul lor, Igor Dodon, a declarat bani veniți din Federația Rusă. De aceea, un pic de disonanță cognitivă avem la înregistrarea proiectului“, a punctat deputata.

Gherman a adăugat că inițiativa va fi discutată la ședința Biroului Permanent al Parlamentului, programată pentru vineri, 4 aprilie.

***

Deputata comunistă Diana Caraman, împreună cu mai mulți deputați, printre care Vladimir Voronin și Constantin Starîș, a elaborat un proiect de lege privind „agenții străini în Republica Moldova”. Proiectul, înregistrat la Parlament pe 28 martie, propune crearea unui „Comitet pentru Controlul Influenței Străine”, care va administra un „Registru al Agenților Străini”. În acest registru, persoanele identificate drept „agenți străini” vor fi obligate să se înregistreze, iar nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu o amendă de până la 200 000 de lei.

Potrivit deputaților, dacă va fi adoptată, legea „nu va limita cooperarea internațională, ci va impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern”.

În document se menționează că proiectul de lege „privind statutul agenților străini în Republica Moldova” a fost elaborat de către Diana Caraman. Documentul a fost semnat și de către: Vladimir Voronin, Constantin Starîș, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Inga Sibova.

În document se menționează că „prezenta lege are drept scop asigurarea transparenței activităților desfășurate de persoane juridice și fizice care primesc finanțare din surse externe și care participă la procesele politice, economice, sociale sau educaționale din Republica Moldova”.

Potrivit documentului, un agent străin poate fi considerată „orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din Republica Moldova”. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: