Ambulanțele, suprasolicitate din cauza infecțiilor respiratorii. Cum cât s-a majorat numărul de solicitări timp de o săptămână
Full Article 3 minutes read

Ambulanțele, suprasolicitate din cauza infecțiilor respiratorii. Cum cât s-a majorat numărul de solicitări timp de o săptămână

În ultima perioadă se înregistrează o majorare considerabilă a numărului de solicitări a ambulanței pentru pacienții cu infecții respiratorii. O declarație în acest sens a fost făcută de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, pe 28 decembrie. Reprezentanții instituției spun că suprasolicitarea „creează o listă de așteptare nejustificată”, iar majoritatea cazurilor „puteau fi soluționate prin adresarea la medicul de familie”. De cealaltă parte, ministra Sănătății declară că „nu există o perioadă mai lungă de așteptare decât cea medie” și nu există nici lipsă de echipaje ca să nu poată deservi solicitările. 

Instituția Medico-Sanitară Publică Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă a declarat că atestă în ultima perioadă o majorare considerabilă a numărului de solicitări de asistență medicală urgentă.

„Dacă în luna noiembrie, săptămânal se înregistrau estimativ 14 000 solicitări, atunci în perioada 19-25 decembrie curent, circa 18 000”, comunică Instituția.

Se menționează că cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii – a constituit 33% din numărul total de solicitări.

„În majoritatea cazurilor, problemele de sănătate puteau fi soluționate prin adresarea oportună la medicul de familie, dat fiind faptul că o parte considerabilă a apelurilor au fost înregistrate în orele de lucru a serviciului de asistență medicală primară”, precizează Instituția.

Astfel, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă menționează că „suprasolicitarea creează o listă de așteptare nejustificată”.

„Deservirea solicitărilor non-urgente poate cauza concomitent situații în care pacienții cu urgențe medico-chirurgicale majore în situații critice nu pot fi deserviți prompt și operativ de către echipe”, au adăugat reprezentanții Instituției.

În cadrul unor declarații de presă, ministra Sănătății Ala Nemerenco a respins declarațiile Instituției Medico-Sanitare Publice.

„Nu am înregistrat ca să avem o perioadă de așteptare mult mai mare și o problemă cu lipsa echipajelor de ambulanțe la solicitări. Această presiune este mai mult pe Chișinău. (…) Într-adevăr este o presiune. Este o creștere a numărului de solicitări, dar nu există o perioadă mai lungă de așteptare decât cea medie și nu există lipsă de echipaje ca să nu poată deservi solicitările”, a conchis ministra.

***

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a prezentat pe 28 decembrie situația cu privire la îmbolnăvirile prin infecțiile respiratorii. Oficialul a spus că anul acesta sunt afectați mai mult copiii, iar majoritatea cazurilor de îmbolnăvire debutează cu febră foarte înaltă care nu scade cu medicamente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: