Virusul care face ravagii în Moldova: febră înaltă care nu scade cu medicamente. Precizările Ministerului Sănătății
Full Article 3 minutes read

Virusul care face ravagii în Moldova: febră înaltă care nu scade cu medicamente. Precizările Ministerului Sănătății

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a prezentat pe 28 decembrie situația cu privire la îmbolnăvirile prin infecțiile respiratorii. Oficialul a spus că anul acesta sunt afectați mai mult copiii, iar majoritatea cazurilor de îmbolnăvire debutează cu febră foarte înaltă. Nemerenco a precizat că se manifestă o creștere a incidenței dacă o comparăm cu anul 2021 și 2020. Întrebată dacă vor fi introduse restricții, ministra a menționat că „nici aceste cifre, nici altele care pot fi cu un prag mult mai înalt, nu impun restricții”. 

În cadrul unor declarații, Nemerenco a anunțat că începând aproximativ cu luna octombrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 519 cazuri de gripă sezonieră, 108 933 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 4 855 cazuri de infecții acute severe.

„Se manifestă o creștere a incidenței dacă o comparăm cu anul 2021 și 2020. (…) Medicii observă că anul acesta în primul rând sunt afectați mai mult copiii, în special copiii de vârstă mică 0 – 4,5,6 ani. Complicațiile vin foarte rapid după debutul bolii. Nu este o perioadă obișnuită în care pacientul are câteva zile și după aceasta se instalează complicația. Majoritatea cazurilor debutează cu febră foarte înaltă, care nu se lasă controlată la administrarea antipireticilor”, a precizat Nemerenco.

Ministra a spus că este îmbucurător că în această săptămână, comparativ cu săptămâna trecută, avem o descreștere cu mai mult de 2% a numărului de îmbolnăviri.

„Luând în considerare faptul că copiii au intrat în vacanță și frecventarea grădinițelor este mai mică, prognoza noastră este că vom avea o scădere”, a menționat Nemerenco.

Oficialul a mai spus că la momentul de față mai mult de 1 200 de copii sunt spitalizați în toată republica. „Avem o scădere a numărului de spitalizări în comparație cu săptămâna trecută”, a comunicat ministra.

Nemerenco a mai spus că nu s-au înregistrat decese în urma complicațiilor virozelor: „Chiar dacă avem cazuri complicate anul acesta, spre deosebire de alți ani, în toată această perioadă de când s-au început îmbolnăvirile nu am înregistrat nici un caz de deces”.

Cu privire la infecția COVID-19, Nemerenco a spus că „avem un număr foare jos al îmbolnăvirilor”.

Întrebată dacă vor fi introduse restricții urmare a numărului de îmbolnăviri prin infecțiile respiratorii, Nemerenco a menționat: „Nu, nu o să introducem restricții. Nici aceste cifre, nici altele care pot fi cu un prag mult mai înalt nu impun restricții”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: