http://grodnonews.by

Amendă de 12 mii de lei pentru o televiziune din Moldova: a difuzat insuficiente programe în limba română

Două televiziuni din Republica Moldova au difuzat insuficiente programe în limba română sau în primă difuzare. Pe 24 august, reprezentanții Consiliului Audiovizualului (CA) au anunțat că este vorba despre televiziunile GN TV și LEGAL TV. 

Potrivit Consiliului, GN TV a difuzat insuficiente programe în limba română și a fost amendat cu 12 000 de lei. LEGAL TV care a avut insuficiente programe în primă difuzare nu a fost sancționat.

Postul de televiziune GN TV a avut, în perioada monitorizată, cu peste 18 ore mai puține programe în limba română decât prevede Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), fiind sancționat cu 12 000 de lei. În același timp, LEGAL TV, care a avut mai puțină producție proprie în primă difuzare, nu a fost sancționat, fiind vorba de o abatere de aproximativ 11 min”, au comunicat reprezentanții Consiliului.

Instituția a menționat că aceste două posturi, fondatorul cărora este furnizorul de servicii media SFC MEDIA SRL, au avut obligația să realizeze cota minimă prevăzută de CSMA – cel puțin 2 ore de programe locale pe zi.

Reprezentanții Consilului Audiovizualului au precizat că la următoarea ședință mai mulți furnizori de servicii media, inclusiv SFC MEDIA SRL, vor fi clasificați în naționali, regionali sau locali, ceea ce ar putea să determine majorarea cotelor minime de programe locale și în limba română obligatorii pentru furnizori.

***

Televiziunile GN TV și LEGAL TV au primit licență de emisie, pe un termen de nouă ani, în 2021. Se menționa că GN TV ar urma să difuzeze preponderent emisiuni de divertisment, iar Legal TV – despre justiție și domeniul dreptului. Întreprinderea care s-a ales cu două posturi noi de televiziune în aceeași zi a fost fondată în ianuarie 2021 de către Dan Pascari, care figura în acte și în calitate de administrator.

În cadrul ședinței CA din 11 august 2021, Dan Pascari preciza că GN TV va realiza produs autohton în proporție de 28% și că, în afara emisiunilor de divertisment, va difuza și știri din domeniul socio-economic și mai puțin politic. El mai spunea că unele programe audiovizuale vor fi procurate de la partenerii din Statele Unite ale Americii, inclusiv pentru Legal TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Banii confiscați din infracțiuni, direcționați către proiecte sociale: Inițiativa, pe masa Guvernului

Bunurile și banii confiscați din infracțiuni ar putea fi utilizați pentru finanțarea proiectelor sociale și de interes public. Un proiect în acest sens urmează să fie analizat în cadrul ședinței Guvernului din 9 iulie.

Inițiativa elaborată de Ministerul Justiției prevede ca bunurile și banii confiscați de stat în urma infracțiunilor să poată fi folosiți pentru servicii sociale, educație, sănătate, cultură, mediu sau proiecte comunitare, inclusiv pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile. Totodată, o parte din aceste resurse vor putea fi direcționate către autorități publice, în special pentru consolidarea capacităților instituționale, modernizarea infrastructurii sau combaterea criminalității.

Potrivit proiectului, bunurile confiscate vor fi direcționate către autorități, ONG-uri sau alte entități eligibile. Sumele vor fi repartizate astfel:

  • 70% la bugetul de stat,
  • 20% pentru proiecte sociale,
  • 10% pentru instituții publice.

Proiectul prevede, totodată, înființarea unei Comisii pentru gestionarea bunurilor confiscate, formată din reprezentanți ai mai multor ministere și ai societății civile, care va decide alocarea acestor fonduri.

Proiectul are ca scop transpunerea legislației Uniunii Europene și alinierea Republicii Moldova la standardele europene privind recuperarea și utilizarea bunurilor confiscate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: