Va compensa Guvernul creșterea ratei la creditele „Prima Casă“? Ce spune ministra Economiei

Guvernul nu ia în calcul, deocamdată, să intervină pentru a compensa creșterea ratelor la creditele „Prima Casă”, dar monitorizează situația. Declarația a fost făcută de ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, în cadrul emisiunii „Есть вопросы”, la NewsMaker. Oficiala a explicat că rata de refinanțare este determinată de o formulă matematică și nu depinde nici de Guvern, nici de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Potrivit ministrei Economiei, ratele la ipotecă au crescut cu 2% din cauză inflației, care a ajuns de la 9%, în ianuarie, la 7,8%, în prezent: „Noutatea bună este că se temperează inflația și această rată nu este pentru mulți ani. Ea se revizuiește odată la jumătate de an  și, respectiv, va fi  revizuit iarăși în luna noiembrie, când  vom vedea care va fi situația”.

În ceea ce privește eventualele compensații prin intermediul pachetului „Bugetul Plus”, susținut de Uniunea Europeană, ministra a lăsat să se înțeleagă că acesta nu este prevăzut pentru creditele ipotecare. Ea a adăugat, însă, că autoritățile urmăresc cu atenție evoluția pieței și preferă, deocamdată, să nu intervină.

„Este o bună întrebare.  Da, întotdeauna este un echilibru. Trebuie statul sau nu să se amestece în regulile de piață? Eu cred că noi trebuie să fim corecți,  pentru că există  regulile piaței, există  piața financiară. (…) Cred că trebuie să lăsăm piața să funcționeze. La momentul  actual o să monitorizăm  situația, să vedem cum decurg lucrurile.  (…) Vedem și o tendență pozitivă în creșterea salariilor,  creșterea venitului disponibil al populației și eu cred că asta este o premiză ca să dăm pace pieții deocamdată să-și facă job-ul și să nu intervenim”, a explicat Nistor.

Amintim că beneficiarii programelor guvernamentale „Prima Casă” și „Prima Casă Plus” au început să primească, începând cu 20 iunie, notificări privind majorarea ratelor la creditele ipotecare începând cu 1 iulie. Potrivit expertului economic Stas Madan, dobânda va crește cu 2,12 puncte procentuale, ca urmare a unei inflații mai ridicate în ultimele luni.

În acest context, în mediul online a fost lansată o petiție adresată Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Infrastructurii și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Semnatarii solicită compensarea parțială a ratelor lunare pentru creditele contractate prin programul „Prima Casă”. „Lipsa de acțiune riscă să transforme un program social într-o cauză de instabilitate financiară pentru mii de familii”, se arată în textul petiției, semnată deja de peste 740 de persoane.

Cum se schimbă ratele ipotecare și ce impact vor avea asupra pieței imobiliare, am explicat – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Regiunea transnistreană se pregătește să își aleagă un nou lider. Când va organiza „alegeri prezidențiale”

Organul legislativ nerecunoscut de la Tiraspol a stabilit data „alegerilor” pentru funcția de lider de facto al regiunii transnistrene. Acestea vor avea loc pe 13 decembrie 2026.

Potrivit IPN, pentru organizarea campaniei electorale, din bugetul regiunii vor fi alocate 15,4 milioane de ruble, ceea ce reprezintă aproximativ 956 000 de dolari.

Conform hotărârii adoptate, campania electorală pentru alegerea liderului regiunii transnistrene va fi finanțată din bugetul local. Acești bani vor fi folosiți pentru pregătirea și desfășurarea primului tur al alegerilor. Dacă al doilea tur nu va fi organizat, fondurile economisite vor fi redirecționate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Organele electorale ale regiunii vor putea folosi materialele rămase, achiziționate pentru primul tur, în cazul turului doi sau pentru necesitățile instituției.

Liderul de facto al regiunii transnistrene este ales prin vot direct o dată la cinci ani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: