Amenzi de 160 000 lei pentru Moldtelecom, Orange, Moldcell și TV-Box. Au retransmis un post de televiziune rusesc, interzis în Moldova
Full Article 3 minutes read

Amenzi de 160 000 lei pentru Moldtelecom, Orange, Moldcell și TV-Box. Au retransmis un post de televiziune rusesc, interzis în Moldova

Consiliul Audiovizual (CA) a aplicat 4 amenzi, în sumă totală de 160 000 lei, companiilor Moldtelecom, TV-Box SRL, Orange Moldova și Moldcell. Sancțiunile au fost aplicate pentru că întreprinderile au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație. Potrivit CA, astfel distribuitorii nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională.

Controlul făcut de Consiliul Audiovizualului a atestat că la postul „Союз”, retransmis prin rețeaua Moldtelecom SA, a fost difuzat programul informativ „Cобытия недели” în care au fost reflectate evenimente religioase din bisericile din Federația Rusă. Conform prevederilor art. 17 alin. (4) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă.

TV-Box SRL a retransmis serviciul de televiziune „Союз” care a difuzat slujbe religioase și știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a militarilor ruși prin oferirea ajutoarelor și prin oficierea slujbelor ”în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina”.

În emisiunea „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным”, slujitorul bisericii și-a manifestat susținerea față de militarii ruși care își apără țara. Invitatul emisiunii a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina și a dedicat piese soldaților ruși, care potrivit lui, de mulți ani luptă în Donbass, „apărând” poporul rus. Preotul care a susținut poziția interlocutorului său, s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiu de sine. Prin comportamentul său, acesta a justificat războiul și moartea pentru război. În conținutul programului au fost atestate elemente care justifică invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei”, a comunicat CA.

În rețeaua ÎM Orange MoldovaA SA, controlul a identificat știri ce reflectă evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. Potrivit CA, în programul informativ „Новости” cu conținut religios, un preot a menționat că patria lor acum are mulți dușmani, iar pentru eliberarea țării este nevoie de multă rugăciune pentru armată. Prin această predică, clericul și-a manifestat deschis susținerea privind invazia armatei rusești în Ucraina, răspândit ideologii precum că țara sa este victima acestui război și este nevoită să se „apere”, a menționat Consiliul.

Un alt reportaj din programul informativ „Четверть часа”  a prezentat opinia unui preot care a declarat că lăcașul oficiază slujbe în susținerea armatei și soldaților ruși. Credincioșii au fost îndemnați să facă donații pentru susținerea soldaților ruși. În program au fost prezente elemente propagandistice expuse de slujitorul bisericii. Declarațiile acestuia prezintă riscuri de manipulare a opiniei publice și promovează idei precum că Federația Rusă are statut de țară victimă în acest conflict militar. Războiul este numit „operațiune militară”, astfel serviciului media „Союз” promovând narațiunile rusești și întărind atitudinea favorabilă războiului”, a informat CA.

ÎM Moldcell SA a retransmis postul TV „Союз” care a difuzat programul informativ „Новости”. În cadrul acestuia, s-a menționat despre faptul că în biserici sunt rostite rugăciuni în cinstea militarilor armatei rusești, precum și pentru victoria acesteia.

Consiliul Audiovizual a menționat că Arax-Impex SRL a exclus postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise, în momentul inițierii controlului din oficiu de către membrii CA, demarat în baza petiției online depuse de Profir Marin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: