Termoelectrica sursa: Ministerul Mediului

Amenzi pentru conducerea Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Întreprinderea are 30 de zile ca să înlăture cauza poluării

Întreprinderii Termoelectrica i-au fost impuse mai multe prevederi obligatorii, în legătură cu păcura îngropată. Precizările au fost făcute de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, pe 2 august. Potrivit instituției, Termoelectrica trebuie să întreprindă măsuri operative pentru a înlătura solul contaminat și are la dispoziție, în acest sens, 30 de zile lucrătoare. În același timp, Inspectoratul a precizat că Termoelectrica a încălcat prevederile legii, iar organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a declarat că s-a autosesizat pe 20 iulie cu privire la „presupusa îngropare de păcură pe teritoriul S.A. „Termoelectrica”” și că a investigat cazul.

Inspectorii din cadrul Aparatului Central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău au efectuat și un control inopinat pe 25 iulie la Secția păcură al Serviciului combustibil al S.A. „Termoelectrica”. În timpul verificărilor pe teren au fost prelevate probe de sol pentru a evalua gradul de poluare”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Astfel, potrivit Inspectoratului, „s-a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește cu aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile (CMA) stabilită, fiind de 6657,0 și 6567,2 mg/kg de produs petrolier”: „Prejudiciul cauzat resurselor de sol a fost evaluat și va fi achitat de către S.A. „Termoelectrica” în conformitate cu legea”.

De asemenea se menționează că Termoelectrica a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și Codului funciar al Republicii Moldova.

În acest sens, răspunderea pentru acțiunile ilegale este reglementată de Codul contravențional. Organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia”, au precizat reprezentanții Inspectoratului.

La fel, potrivit instituției, întreprinderii S.A. Termoelectrica i-au fost impuse mai multe prescripții obligatorii, printre care și măsurile operative pentru înlăturarea cauzei poluării solului.

S-a stabilit un termen de 30 de zile lucrătoare pentru realizarea acestor măsuri, care includ colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat, până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice-petroliere”, au conchis responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

***

Un lot de păcură de proastă calitate a fost îngropat în pământ la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Declarația a fost făcută de liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. SA „Termoelectrica” a declarat că filmulețul, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură.

Ulterior, Renato Usatîi a venit cu noi dovezi privind lotul de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropat. Politicianul a arătat că filmulețul ar fi fost înregistrat de pe un telefon performant, care în 2015 nu exista. Într-o reacție, SA „Termoelectrica” a reiterat că nu a avut loc deversări, îngropări sau avarii.

Pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.

Pe 27 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov a confirmat că în luna noiembrie 2022 un lot de păcură a fost îngropat la SA „Termoelectrica”. Potrivit ministrului, incidentul s-a întâmplat după ce o conductă de condens a crăpat. Parlicov s-a arătat revoltat că reprezentanții de la Termoelectrica nu au anunțat din start despre situație, iar ulterior nu și-au recunoscut vina. A doua zi, Parlicov a spus că directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”, Vasile Leu, a fost demis și că procesul pentru înlocuirea sa, care ar fi demarat în luna mai, a fost grăbit de scandalul cu păcura îngropată. Funcția de interimar a fost preluată de Iurie Rozlovan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Salarii până la 3000 de euro pe lună: selecție de funcții vacante noi în Chișinău

Dacă sunteți în căutarea unui job nou — acum este timpul potrivit să expediați CV-uri, când ceilalți se bronzează pe plajă la mare. Mai ales că unele companii propun un salariu în sumă de 50 de mii de lei chiar și candidaților fără experiență. Mai multe detalii — în selecția de funcții vacante, pregătită de site-ul Rabota.md.

În hotelul BERDS din capitală este vacant postul de administrator al salonului SPA, salariul — de la 18 până la 28 de mii de lei. Apropo, tot acolo au nevoie de un administrator al restaurantului. De un manager are nevoie și platforma de vânzare a imobiliarelor și automobilelor Seli.md. Salariul va fi de la 20 până la 50 de mii de lei și, remarcabil, compania este dispusă să ia în considerare candidații fără experiență în administrare.

Între timp, restaurantul ITADAKI are nevoie de un sous-chef. Unui specialist cu experiență sunt dispuși să îi propună de la 30-40 de mii de lei lunar. Mai mult, până la 50 de mii, poate câștiga un șef-bucătar în același restaurant. Magazinul George Standard de asemenea caută un șef-bucătar, în secția de culinărie. Salariul — 20 de mii de lei pe lună. Iar în cantina Bistro Royal din centrul capitalei este vacantă funcția de bucătar în secția de carne, salariul — 15 mii de lei.

Clinica stomatologică Dentus Dentino este în căutarea unui manager de vânzări. Va fi necesar să încheiați parteneriate cu clinici private, cabinete stomatologice și să le vindeți echipamente stomatologice. Câștigul va fi cuprins între 15 și 30 de mii de lei. La rândul său, compania Grindex caută un reprezentant medical, obligatoriu cu permis de conducere de categoria B. Salariul estimativ: 25-27 de mii de lei.

În final — câteva oferte de muncă din IT. Compania ROCMAN caută un specialist cu experiență pentru funcția de Senior Support Engineer, salariul de la 1500 până la 2500 de dolari. Atrageți atenția la programul de muncă: de la 13:00 până la 22:00, format hibrid. Iar compania Blaar Labs invită în echipa sa un JavaScript Developer. Formatul la fel este hibrid, însă programul nu este de seară. Salariul — de la 1700 până la 3000 de euro.

Informația despre lucru în Chișinău este actuală la momentul scrierii materialului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: