Ana care s-a pierdut. Istoria unei tinere din Chișinău care a împrumutat o jumătate de milion de la persoane cunoscute
Full Article 14 minutes read

Ana care s-a pierdut. Istoria unei tinere din Chișinău care a împrumutat o jumătate de milion de la persoane cunoscute

Ana Gorban, locuitoare din Chișinău, a împrumutat diferite sume de bani de la cunoștințele sale, timp de cinci luni, pentru o intervenție chirurgicală. Atunci când cunoștințele acesteia și-au dat seama că Ana nu are de gând să se oprereze, au bătut alarma, dar deja era imposibil să ia legătura cu aceasta. Rudele și prietenii Anei consideră că ea ar putea fi în pericol. Părinții tinerei s-au adresat la poliție. NM relatează această istorie stranie, care a devenit cunoscută datorită cunoștințelor Anei, care au organizat căutările ei.

#поискианныгорбан (#căutărileaneigorban)

„Sunt șocată. Cred că are vreun necaz. Nu vreau să cred că Ana putea face așa ceva fiind întreagă la minte”. „Ce s-a întâmplat și se întâmplă în realitate cu Ana?”, „Ea nu ar fi făcut niciodată așa ceva fiind teafără la cap”, „Ana este o persoană de treabă și foarte încrezătoare”. Sunt comentariile unor persoane cunoscute de-ale Anei Gorban la o postate de-a lui Anton Perkin pe Facebook, cu hadhtag-ul #поискианныгорбан (#căutărileaneigorban)

Faptul că Ana Gorban, cunoscută ca ghid, a dat de necaz a devenit cunoscut la 18 ianuarie, când Perkin a povestit despre această istorie pe o rețea de socializare. „Această postare nu trebuia să apară, dar o public doar pentru că i-ar putea ajuta pe alții, dar și pe Anya. Timp îndelungat am adunat această informație și credeam că nu vom fi nevoiți să dezvăluim totul. Nu este simplu să scriu despre asta, de aceea voi încerca să fiu concis și fără detalii în plus”, astfel și-a motivat postarea Anton Perkin.

În continuare, el a relatat istoria propriu-zisă: „Ana Gorban, pe care mulți, inclusiv eu, o știu (voi continua să folosesc timpul prezent) ca o persoană super-decentă, cere bani de la persoane cunoscute și mai puțin cunoscute în diverse scopuri (cel mai frecvent este o operație ginecologică, dar se menționează și COVID, reparația unui laptop, bani pentru a ajuta un prieten etc.). De fapt, nu există nicio operație sau un alt motiv întemeiat – acest lucru a fost verificat în mod repetat și poate fi considerat ca fapt. În acest moment, din câte știm, zeci de oameni i-au împrumutat aproximativ 500 mii de lei. Totul a început la sfârșitul verii, dar continuă până în prezent și noi vrem să oprim acest lucru. Unii dintre noi au vorbit cu ea la telefon sau ne-am întâlnit personal înainte de a-i preda banii – nu există nicio îndoială că a fost anume ea”.

Autorul postării a mai comunicat că părinții Anei au depus o cerere la poliție în privința dispariției acesteia, iar cei care i-au dat bani cu împrumut, la fel, s-au adresat către oamenii legii. „Majoritatea oamenilor nu își propune să returneze banii. Vor să o găsească pe Anya, poate să o salveze și să înțeleagă ce s-a întâmplat. Versiunile sunt încă diferite – droguri, sectă, hipnoză. Probabil, ea este în pericol”, a scris Anton Perkin.

Prețul reputației

Multe persoane din Chișinău o cunosc pe Ana Gorban în calitate de ghid, iar o perioadă scurtă de timp, ea a lucrat în cadrul unei instituții de presă din Moldova. Anton Perkin a cunoscut-o pe Ana atunci când a plecat cu ea în Nepal, pe trei săptămâni. „Munți înalți, oxigen puțin, în astfel de călătorii întotdeauna cunoști bine oamenii”, a spus el pentru NM. Vorbind despre Ana, el a mai menționat că ea „părea o persoană sociabilă, dar, totodată, închisă”. „Nu există cineva să fie cel mai bun prieten de-al său de la care ai putea afla totul despre ea”, a adăugat el.

Anton a spus că i-a dat Anei cu împrumut 5 mii de lei pentru o intervenție chirurgicală ginecologică. El a menționat că Ana i-a cerut 10 mii, dar el i-a transferat mai întâi o jumătate din sumă, iar a doua jumătate n-a transmis-o, pentru că o cunoștință comună i-a spus că Ana a cerut bani și de la aceasta, doar că nu pentru operație, ci pentru un prieten oarecare. „M-a surprins acest fapt și nu i-am mai transferat ceilalți bani”, a precizat Anton.

Acum, Anton Perkin participă ca voluntar la căutările Anei. Voluntarii au reușit să afle că Ana a împrumutat peste o jumătate de milion de lei (deocamdată se știe despre 516 mii) de la cel puțin o sută de persoane. De la cineva a cerut bani pentru reparația unui laptop, cuiva i-a zis că este bolnavă de coronavirus, iar altcuiva – pentru o operație ginecologică, însă datele operației erau diferite.

„Oamenii îi dădeau bani, aproape toți – persoane puțin cunoscute, dar toți o știau ca pe o persoană foarte onestă. Toate acestea par a fi un studiu sociologic despre prețul reputației tale. Iată acum, prețul este de 500 mii. Noi nici acum nu credem că ea singură a făcut toate acestea”, a mai spus Anton.

Până nu demult, continuau să vină mesaje de la Ana cu rugămintea de a împrumuta bani, dar nimeni nu a mai văzut-o de mult timp. Ultima dată i-au transmis bani la 16 și 17 ianuarie, dar la întâlnire a venit, din numele Anei, un oarecare Dmitrii. Odată, Ana sau cineva din numele ei a cerut să fie transferați bani unei oarecare Olga Iațco. La început, banii trebuia să-i primească un prieten de-al Anei, dar în ultimul moment, ea a rugat să fie transmiși Olgăi. Voluntarii încă nu au aflat, cine este această Olga Iațco.

Profilurile Anei Gorban de pe rețelele sociale sunt șterse, iar numărul de telefon – deconectat. Mesajele din partea ei vin în mesagerii.

Sesiune foto pentru un idol

Elena, una dintre voluntarii care se ocupă de căutările Anei, a menționat că o cunoaște din anul 2012. Elena susține că uneori, Ana se închidea în sine și nu-i plăceau atingerile străine, dar în rest, se purta ca o persoană obișnuită. „Am comunicat mult, ne împărtășeam chestii personale. Nu pot spune că eram chiar prietene, dar eram din cercul apropiat”, a menționat Lena.

Potrivit afirmațiilor sale, Ana îi povestea despre voluntariatul pe care îl practică, ajutând persoane în vârstă în perioada lockdown-ului. NM a scris despre aceasta în reportajul «Люди звонят и говорят, что им нечего есть» („Oamenii sună și spun că nu au ce mânca”. Cine și cum ajută pensionarii în timpul epidemiei. Reportaj NM”).

În timpul verii, Ana s-a angajat în presă și chiar a chemat-o și pe Lena să se angajeze tot acolo. „Voia să schimbe ferestrele în apartament și spunea că nu o mai atrag munții, că a obosit din cauza efortului fizic și a sportului. Chiar dacă mai devreme, Ana nu putea fără munți. I-a dăruit cuiva bicicleta sa. Și acest lucru, la fel, mi-a părut straniu – nu a vândut-o, dar anume a dăruit-o”, își amintește Lena.

Lena își amintește acum că stranietățile s-au început încă în luna septembrie. După 20 septembrie, Ana și-a vândut apartamentul în care abia nu demult avea de gând să instaleze ferestre noi, și a mai luat un credit de la o organizație de microfinanțare. Dar Ana nu a făcut cumpărături importante și nici stilul de viață nu și l-a schimbat, susține Elena.

La fel, Ana a început să vândă foarte ieftin tot echipamentul său turistic, motivând acest lucru prin faptul că vrea să-și schimbe domeniul de activitate. „Am aflat despre aceasta mai târziu și chiar m-am supărat cumva că nu mi l-a propus mie, căci știa că merg în munți”, a menționat Lena.

În același timp, Ana a început să împrumute bani de la persoane cunoscute pentru tratament. „Ea tot vindea și vindea. Și cerea bani pentru tratament. Noi verificam prin cunoștințele din spitale – ea nu s-a internat pentru tratament. Cuiva îi scria că a plecat de la spital, iar altcuiva – că abia se internează”, a spus Elena.

S-a întâlnit cu Ana la începutul lunii septembrie. Atunci, Ana a cerut cu împrumut o mică sumă de bani. Lenei i-a părut straniu acest lucru, pentru că mai devreme, Ana spunea că are un salariu bun, dar Lena recunoaște că oricum, i-a oferit bani fără întrebări suplimentare. „Apoi a mai cerut 2 mii de lei și eu iarăși i-am dat și am decis că ne vom descurca mai târziu. Atunci ea nu a recunoscut de ce are nevoie de bani, de parcă s-arm fi sfiit. Apoi a spus că are miomă”, își amintește Lena.

După aceasta, ea a mai văzut-o o dată pe Ana care, în semn de recunoștință pentru ajutor, a invitat-o la o cafenea. Lena afirmă că Ana era slăbită foarte tare, dar arăta bine.

Lena va afla mai târziu că în luna septembrie, Ana căuta pe cineva care ar ajuta-o să-i facă un certificat fals despre locul de muncă și se interesa de vaccin împotriva febrei galbene. Lena presupune că certificatul era necesar pentru a obține un credit, dar nu știe de ce avea nevoie de vaccin împotriva febrei galbene.

„De la unii oameni ea cerea bani pentru o persoană foarte importantă pentru ea, care trebuie să se întoarcă în Congo”, a spus Lena, menționând că informația despre vaccin ar putea avea legătură cu această situație.

De notat că Ana îi ruga pe toți cei de la care cerea ajutor să nu discute cu altcineva despre situația sa.

Zilele acestea, voluntarii au aflat că la sfârșitul lunii octombrie, Ana a comandat unui fotograf cunoscut o sesiune foto. La sesiune, ea a venit cu un tânăr. Fotografiile seamănă cu lucrările pentru un photostock. Când fotograful a întrebat, pentru cine sau pentru  ce sunt aceste fotografii, Ana a spus în treacăt că este o sesiune foto pentru un idol. Fotograful s-a mirat, dar s-a abținut de la alte întrebări.

Cei care au văzut-o pe Ana în lunile octombrie-noiembrie susțin că ea era epuizată și fără îmbrăcămintea corespunzătoare anotimpului. Astfel, la 29 noiembrie, ea a venit la întâlnire într-un tricou și o cămașă. „Îi tremura tot corpul, dar oamenii cu care s-a întâlnit au motivat acest lucru prin faptul că ea este bolnavă”, povestește Elena.

Dispariția

După ce primea banii, Ana nu întrerupea legătura cu cei de la care împrumuta. Ea continua să comunice cu ei pe internet.

Anton Perkin consideră că acțiunile Anei nu erau întâmplătoare, aveau un anumit algoritm. „A început să stabilească contacte cu persoanele cu care de mult nu a comunicat. Nu s-a întâmplat să ceară bani imediat. Și după asta, nici nu întrerupea comunicarea”, a precizat Anton.

Ultimele articole pe care Ana Gorban le-a publicat în presa în care a activat au apărut în luna octombrie 2020. Nicolai, tatăl Anei, a spus că și-a întrebat fiica, de ce nu mai scrie, mai ales că ei îi plăcea noul serviciu. „Ana a spus că este posibil un nou serviciu bun, cu posibilitatea de a se muta în Franța și că dorește să-și îmbunătățească franceza. Iar dacă nu-i va ieși nimic, va reveni la munca în presă”, a menționat tatăl Anei.

Mai târziu, el a aflat că Ana a spus la serviciu că este bolnavă, apoi pur și simplu a încetat să mai apară acolo. Colegii Anei afirmă că la început, ea a spus că a luat-o Ambulanța, iar după aceasta a încetat să mai vină la serviciu.

La serviciu, nu au observat niciun fel de stranietăți la Ana. Și părinții spun că în comportamentul ei nu era nimic straniu. Ea nu le-a cerut niciodată bani, nu a vorbit despre boală. Tatăl Anei susține că de fiecare dată când ei încercau să-i dea bani, fiica refuza.

„Uneori, ea nu răspundea imediat la apelurile telefonice, dar suna mai târziu și spunea că era ocupată. În general, noi eram mereu în contact cu ea, vorbea, desigur, mai des cu mama”, a menționat Nicolai Gorban.

Ana a venit la părinți, la Briceni, la 12 decembrie. Se purta ca de obicei, dar tata a observat că ea nu stă la calculator, cum se întâmpla de obicei, dar petrece mai mult timp urmărind în telefon, vorbește cu cineva și scrie mesaje. „De asemenea, umbla prin casă în haine închise, chiar și mâinile îi erau acoperite”, își amintește tatăl Anei.

Părinții au mai observat că fiica a slăbit, dar ea le-a spus că a făcut intenționat acest lucru, pentru că de mult voia să slăbească.

La 15 decembrie, Nicolai Gorban a plecat să-și aducă soția de la serviciu, Ana a rămas acasă. Când părinții au revenit, tânăra nu era acasă. Ana n-a luat cu sine pachetul cu niște lucruri pe care le-a adus.

„Am sunat-o imediat, ea n-a răspuns, iar pe urmă, telefonul era deja deconectat”, a spus tatăl Anei, adăugând că a plecat imediat la Chișinău, în căutarea fiicei. Tot atunci, părinții au aflat că Ana și-a vândut apartamentul și nu apărea la serviciu.

Nicolai Gorban a mai menționat că la Ana nu au apărut niciun fel de lucruri costisitoare sau ceva ce ar demonstra că ar avea mulți bani.

La 17 decembrie, el s-a adresat la poliție cu o cerere despre dispariția Anei și a aflat de la polițiști că la 15 decembrie, Ana a trecut pe jos frontiera cu Ucraina. „Merg la poliție în fiecare zi. Ei au reușit să afle câte ceva, dar nu pot dezvălui detalii, pentru a nu dăuna anchetei. Mi-i teamă că publicitatea ar putea dăuna”, a spus tatăl Anei.

Ana și-a șters profilul de pe Facebook în luna ianuarie, după ce sub una dintre fotografiile sale i-au scris un comentariu plin de indignare cu cerința de a restitui banii.

Lena susține că în luna decembrie, a apărut un profil în Vkontakte cu fotografiile ei, dar cu numele Anna Sionova. „Acolo erau și fotografii din călătorii și nu era nimic ce ar indica anumite schimbări. Ce-i drept, erau abonări la grupuri creștine”, a spus Elena, adăugând că în scurt timp, a fost șters și profilul din Vkontakte.

La comisariatul de poliție Briceni ne-au comunicat pentru NM că „în prezent, se stabilește locul acestei femei”. Conform datelor preliminare, Ana Gorban a plecat la Cernăuți.

Poliția nu exclude că în situația Anei ar putea fi vorba despre vreo sectă. Tatiana Mihailova, ofițer superior al Serviciului psihologic al Direcției de Poliție Chișinău, a comunicat pentru NM că de obicei, sectele lucrează cu o persoană încercând s-o izoleze de societate, îi subminează încrederea în sine, o impune să-și schimbe obiceiurile, insistă asupra unei diete stricte sau foame pentru a-i reduce forțele vitale și activitatea intelectuală. De asemenea, potrivit afirmațiilor lui Mihailova, sectele devalorizează importanța familiei și a prietenilor și cer să fie executate anumite sarcini sau ritualuri, inclusiv legate de escrocherie, în schimbul așa-numitei „protecții”.

Tatiana Mihailova a mai spus că despre intrarea într-o sectă se poate afla prin „introversiunea bruscă” a unei persoane, agresivitatea, izolarea, minciunile repetate fără niciun motiv aparent, schimbarea comportamentului alimentar, un nou vocabular și dispariția unor lucruri de valoare sau a banilor, fără a explica motivul.

Oamenii încă primesc mesaje de la Ana, dar cei care o cunosc sunt siguri că acestea nu sunt scrise de ea. Voluntarii nu știu, cine este victimă în această situație – cei care au crezut-o și i-au împrumutat bani sau Ana, care a ajuns sub influența cuiva. Mulți tind să creadă în cea de-a doua versiune și speră că poliția va putea s-o găsească la timp și s-o ajute.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: