Facebook/Maria Ciobanu

Șapte concurenți electorali au mai multe femei decât bărbați pe lista candidaților la funcția de deputat (VIDEO)

În 2021, s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată – 46,6%. Indicele este cu 12% mai mare decât cel din 2019 și cu 16% mai mare decât în 2014. Datele au fost prezentate de reprezentantele Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte și a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), într-o conferință de presă din 23 iunie. În raport a fost analizat modul în care partidele au respectat principiul egalității de gen la întocmirea listelor de candidați pentru scrutinul din 11 iulie.

Potrivit Alinei Andronache, coordonatoare de proiect în cadrul CPD, schimbările se datorează și faptului că, în acest an, pentru prima oară, a fost aplicat pe deplin sistemul de cotă dublă.

„CPD monitorizează alegerile de aproape 15 ani din perspectiva de gen și de fiecare dată ne interesa cum partidele desemnează candidații și în ce măsură pe liste se regăsesc femeile și bărbații. Anul acesta, a fost important să vedem cum funcționează sistemul de cotă dublă, pentru că este pentru prima oară aplicat pe deplin. (…) Ne-a interesat nu doar ponderea generală între femei și bărbați, am încercat să intrăm în cele mai mici detalii”, a precizat Alina Andronache.

O altă concluzie a raportului este faptul că toți concurenții electorali au respectat cota minimă de gen. Mai mult, în cazul a 7 dintre ele, numărul candidatelor îl depășește pe cel al candidaților. Este vorba despre AUR, PACE, PDCM, Parditul „NOI”, PPM, PRM, PVE.

De asemenea, a crescut numărul femeilor candidate pe locurile cu cele mai mari șanse de a accede în parlament. „Avem la fiecare 10 locuri patru candidați de sex opus”, a mai spus Andronache.

Partidele politice pot face modificări pe listele de candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai târziu de 14 zile înainte de data alegerilor. Autorii raportului atenţionează că experiența arată că cele mai importante modificări pe liste se fac pe ultima 100 de metri.

Elena Prohnițchi, reprezentanta Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a precizat că raportul cu denumirea: „Calea lungă către reprezentarea egală” este elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Monitorizarea Alegerilor din perspectiva de gen”, implementat cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: