Tudor Mardei | NewsMaker

Anchetă de serviciu în cazul copilului din Glodeni agresat de profesoară. Ministerul Educației, către dascăli: „Dați dovadă de respect!”

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că s-a autosesizat cu referire la cazul de violență în care ar fi fost implicată o profesoară de la gimnaziul Ustia, din raionul Glodeni. MEC a condamnat public violența în școală și a informat că a demarată o anchetă de serviciu pe acest caz.

„A fost demarată o anchetă de serviciu pe caz, în conformitate cu procedura de organizare instituțională și intervenție a lucrătorilor instituțiilor de învățământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic al copilului, reglementată prin Ordinul Ministrului Educației nr. 77 din 22 februarie 2013. Concomitent, în luna octombrie, Procuratura Glodeni a inițiat urmărirea penală pe marginea acestui caz” – anunță MEC.

Ministerul de profil spune că va continua să monitorizeze acțiunile întreprinse la nivelul instituției de învățământ pe marginea acestui caz, „pentru a se asigura că va fi respectat cadrul legal relevant”.

„MEC condamnă orice tip de violență în mediul școlar, indiferent asupra cărui cerc de subiecți este îndreptată. Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect și toleranță față de copii, să respecte normele de conduită și să fie un exemplu de comportament. Fiecare copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv pentru dezvoltare” – se mai arată în comunicatul emis de Minister.

Amintim o femeie, mama a unui copil de nouă ani care frecventează gimnaziul din satul Ustia, raionul Glodeni, acuză profesoara fiului său că i-ar fi agresat fizic și verbal copilul, în timpul orelor. Dascălul, care activează în cadrul instituției de învățământ de doar două luni, este acuzată că ar fi agresat inclusiv mai mulți elevi din clasă. Directorul școlii a declarat că ea continuă să activeze și să predea clasei, chiar dacă figurează într-un dosar pornit de procurori.

Potrivit legislației, dacă va fi găsită vinovată, profesoara riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: