Facebook/Iv Ceban

Anchetă de serviciu la liceul Petru Zadnipru din capitală. Primarul, nemulțumit de întârzierea lucrărilor de renovare

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat ca responsabilii de la Direcția generală educație, tineret și sport să inițieze o anchetă de serviciu referitoare la întârzierile constatate în renovarea ori cosmetizarea instituțiilor municipale de învățământ. 

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău va încheia la data de 12 octombrie lucrările de renovare și cosmetizare a instituțiilor de învățământ din capitală.

„Aveți zece zile pentru a face toate lucrările neefectuate”, a declarat oficialul, în cadrul ședinței primăriei din 21 septembrie, făcând trimitere la lucrările de renovare a Liceului „Petru Zadnipru” din Chișinău, unde a constatat întârzierea ori neefectuarea lucrărilor contractate.

În același timp, edilul capitalei a cerut responsabililor de la Direcția educație să nu acopere managerii „cerșetori” existenți în sistemul municipal educațional.

„Există instituții educaționale cu tradiții în cerșirea banilor de la părinți, vă cer să nu-i mai acoperiți”, a spus Ceban.

De asemenea, primarul a atenționat managerii instituțiilor municipale de învățământ să fie atenți cu banul public și a amenințat că orice neregulă constatată va fi transmisă Centrului Național Anticorupție, cu care municipalitatea Chișinău are semnat un document de colaborare.

Ulterior, edilul a scris pe pagina sa de Facebook că se va axa pe trei obiective de bază în dezvoltarea instituțiilor educaționale din capitală:

– Crearea condițiilor bune în instituțiile existente nu doar pe foaie, ceea ce se raportează de către managerii instituțiilor, dar și verificări și monitorizări separate și inopinate;
– Alimentația copiilor să fie una sănătoasă;
– Eliminarea corupției din sistemul educațional și strângerea de bani de la părinți pentru uși, ferestre, acoperișuri, covoare, terenuri de joacă ș.a.m.d. 

„Managerii instituțiilor sunt cei care corect trebuie să gestioneze banii”, a scris Ceban și a precizat că, doar în acest an, au fost oferiți peste 100 de milioane de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: