Anchetă împotriva Facebook şi Instagram, în UE. Nu ar fi respectat obligațiile privind combaterea dezinformării
Full Article 2 minutes read

Anchetă împotriva Facebook şi Instagram, în UE. Nu ar fi respectat obligațiile privind combaterea dezinformării

Comisia Europeană a deschis marți, 30 aprilie, o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook şi Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligațiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, scrie Agerpres cu referire la AFP şi dpa.

„Comisia a creat instrumente pentru a proteja cetățenii europeni de dezinformare şi de manipulare de către state terțe”, a afirmat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acționăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri”, a adăugat ea.

Oficialii UE sunt preocupați că modul în care compania de tehnologie din SUA gestionează conținuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European.

Lideri ai UE au exprimat recent îngrijorări cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

Bruxelles a enumerat patru nemulțumiri principale față de Meta. Una dintre ele se referă, inclusiv, la moderarea „insuficientă” a publicității electorale de către Meta.

Comisia suspectează, de asemenea, că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conținut ilegal nu respectă reglementările, nefiind suficient de ușor de accesat şi utilizat.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscuri legate de dezinformare şi a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva rețelei de socializare X (fosta Twitter) pentru presupuse deficiențe în materie de moderare a conținuturilor şi de transparență.

DSA li se aplică de la sfârșitul lui august celor mai puternice platforme online, precum X, TikTok, precum şi principalelor servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft sau Amazon. În total, 23 de jucători foarte mari ai internetului, inclusiv trei site-uri pornografice, au fost plasați sub supravegherea directă a Comisiei Europene.

Contravenienții se expun unor amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau, în caz de încălcări grave şi repetate, chiar interdicției de a funcționa în UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: