Anchetă la Teleradio-Moldova după Eurovision. Țurcanu: Niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 al juriului
Full Article 3 minutes read

Anchetă la Teleradio-Moldova după Eurovision. Țurcanu: Niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 al juriului

Publicul și juriul din România au acordat câte 12 puncte reprezentanților Republicii Moldova. La final însă, voturile juriului au fost anulate. Probleme cu jurizarea au apărut şi în Republica Moldova. Rezultatul votului nu a fost anulat de către oficialii EBU, dar la Teleradio-Moldova a fost declanşată o anchetă din cauza discrepenaței dintre voturile publicului și voturile juriului – comunică TVR cu referire la directorul general al Teleradio-Moldova. 

Atât juriul, cât și publicul din Republica Moldova au acordat, sâmbătă seara, punctaj maxim (12 puncte) Ucrainei. În același timp, dacă publicul din Republica Moldova a oferit României 10 puncte, juriul de specialiști din Republica Moldova nu a acordat reprezentantului României nici un punct.

„Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a scris Vlad Țurcanu, directorul general al Teleradio-Moldova, pe Facebook.

La fel, în cadrul unei intervenții la TVR, Țurcanu a spus că un motiv pentru care a intervenit public pe această temă a fost pentru ca publicul din România să înțeleagă că atitudinea adevărată față de România este cea exprimată de public, nu de 5 membri ai juriului.

„Niciodată nu s-a întâmplat să existe așa o discrepanță între voturile publicului și cele ale juriului și niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 din punctul de vedere al juriului. În ce ne privește, pe noi ne-a deranjat mai mult faptul că a existat o disonanță foarte mare între voturile pe care le-a acordat publicul reprezentantului României la Eurovision și juriu”, a declarat Țurcanu.

***

O problemă similară are și Ucraina, unde ministrul Culturii, Aleksandr Tkacenko, și-a exprimat regretul că juriul din Kiev nu a acordat niciun punct concurenților din Polonia și Lituania, două țări care sprijină ferm Ucraina în războiul cu Rusia.

Concursul Eurovision de anul acesta a fost marcat de o controversă legată de un anunț al organizatorului, EBU, care a intervenit sâmbătă noaptea, la încheierea concursului. EBU a descalificat juriile din șase țări (printre ele s-ar număra și România) pe motiv că ar fi observat unele „nereguli” și le-a înlocuit cu un „agregator” de scoruri.

România, prin televiziunea publică, a denunțat o schimbare a regulilor în timpul jocului și a precizat că acordase maximum de puncte Moldovei, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat la Torino.

Pe de altă parte, Italia a anunțat că a depistat tentative de atacuri informatice ale unor hackeri proruși în timpul finalei Eurovision, în condițiile în care Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision de anul acesta, ca urmare a invadării Ucrainei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: