Andrei Spînu, despre posibilitatea reducerii tarifului la gaze: „ANRE decide dacă sunt premise”
Full Article 2 minutes read

Andrei Spînu, despre posibilitatea reducerii tarifului la gaze: „ANRE decide dacă sunt premise”

O eventuală reducere a tarifului la gaze poate avea loc doar după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe rețelele de socializare.

Potrivit vicepremierului, ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaze, iar autoritățile vor veni cu recomandări către instituție să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului.

Andrei Spînu a amintit că până la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă.

Ministrul a mai precizat că din motive de securitate informațiile despre stocurile de gaze pe care le deține țara noastră nu vor fi făcute publice, însă a dat asigurări că volumul stocat este suficient pentru a depăși această iarnă.

Oficialul a mai scris că Energocom va continua să cumpere gaze de pe piețele internaționale. Până acum prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EURO/1000m3.

Andrei Spînu, despre posibilitatea reducerii tarifului la gaze: „ANRE decide dacă sunt premise”

Amintim că SA Energocom a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Întreprinderea informează că volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă.

Pe 2 ianuarie, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul războiului în Ucraina – până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh). Aproape de cinci ori mai ieftin, decât în august. Prețul gazului a scăzut constant în decembrie, stabilind record după record, scrie BBC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: