allestate.pro

NM Espresso: La Moscova au fost reținuți „spioni moldoveni”, în NATO se vorbește despre amenințările la adresa Moldovei, CEC a înregistrat blocul „Alternativa”

 Summitul NATO și Moldova

Războiul din Ucraina rămâne una dintre principalele teme ale summit-ului liderilor țărilor NATO, desfășurat la Haga. În cadrul unui briefing închis pentru jurnaliști, un reprezentant de rang înalt al Alianței a vorbit despre situația de pe câmpul de luptă, pierderile celor două părți, obiectivele Rusiei pentru campania de vară și despre activitățile subversive ale Rusiei în Moldova. Cele mai importante declarații de la briefingul închis au fost relatate din Haga de corespondentul NM, Alexandr Nugmanov.

Comentând afirmațiile premierului Dorin Recean privind o posibilă dislocare a 10 000 de militari ruși în Transnistria, reprezentantul NATO a menționat că Alianța nu vede semne ale unei amenințări militare directe din partea Rusiei la adresa Moldovei. Totodată, el a acuzat Moscova de „injectarea a milioane de dolari” în subminarea democrației moldovenești prin finanțarea partidelor loiale și campaniilor de dezinformare în rețelele sociale.

Ministerul Apărării al Moldovei a avertizat, la rândul său, despre falsuri difuzate pe rețelele sociale și în presă privind încălcarea de către autorități a statutului de neutralitate al țării. Ministerul a dat asigurări că toate instituțiile statului respectă statutul de neutralitate, inclusiv în cadrul colaborării cu NATO.


Moldova și Rusia

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat reținerea la Moscova a doi cetățeni moldoveni, acuzați de activități de spionaj. Potrivit FSB, aceștia ar fi sosit în Rusia cu acte false și ar fi acționat „împotriva securității Rusiei”. Mass-media ruse au difuzat un videoclip cu presupusele lor „mărturisiri”.

MAE al Republicii Moldova a respins acuzațiile, calificându-le drept „nefondate și speculative”, și a acuzat Rusia de intimidarea cetățenilor. Potrivit MAE, consulul moldovean nu a fost lăsat să-i viziteze pe cei reținuți. Ministerul a reamintit, de asemenea, recomandările sale de a evita deplasările în Rusia din cauza „intimidărilor, persecuțiilor și tratamentului abuziv aplicat cetățenilor moldoveni”.


Rusia, Șor, criptomoneda

Potrivit Financial Times, prin noua criptomonedă A7A5, creată cu implicarea lui Ilan Șor, au fost efectuate tranzacții în valoare de 9,3 miliarde de dolari în doar patru luni. Potrivit publicației, Șor a lansat această criptomonedă împreună cu o bancă rusească din domeniul apărării, pentru a efectua plăți transfrontaliere ocolind sancțiunile impuse Rusiei.
 


Demisia șefului Serviciului de Securitate CiberneticăDirectorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Moldova, Alexandru Corețchi, și-a dat demisia. Motivele retragerii nu sunt cunoscute. Funcția va fi exercitată temporar de adjunctul său, Radu Vieru.


Alegeri: CEC, „Alternativa”CEC a înregistrat blocul electoral „Alternativa”, care include Partidul MAN condus de Ion Ceban, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei al fostului premier Ion Chicu, Partidul „Congresul Civic” și echipa fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Despre motivele unirii acestora, rolurile asumate și ce ar putea obține la alegeri, NM a relatat într-un material publicat anterior.


Noua componență a CCAutoritățile au numit, în doar câteva zile, cinci noi judecători la Curtea Constituțională dintr-un total de șase. Trei dintre cei cinci numiți sunt judecători actuali ai CC, ale căror mandate expiră. Procedura de numire a fost criticată de opoziție și de societatea civilă. În articolul „Curtea Constituțională s-a reînnoit. Sau nu?”, NM a explicat cine face parte din noua componență „veche-nouă” a Curții, ce acuzații au fost formulate de opoziție și activiști, și care sunt prevederile legii referitor la numirea judecătorilor CC.


Ceban și scandalul turneului de kickboxing

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, comentând interdicția de intrare în țară pentru sportivii minori, care urmau să participe la un turneu de kickboxing organizat în Chișinău, a calificat drept inadmisibilă „compararea adolescenților cu mercenarii”. Primăria a precizat că turneul a fost organizat de Federația Mondială de Kickboxing, iar partea moldovenească a asigurat doar suportul tehnic.Despre scandalul din jurul turneului de kickboxing NM a scris aici.


Pregătirea pentru sezonul de încălzire

Ministerul Energiei a prezentat pentru consultare publică planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2025–2026. Acesta include 48 de măsuri menite să asigure securitatea energetică, eficiența energetică și stabilitatea livrărilor de gaz și energie electrică.

Printre punctele-cheie se numără: monitorizarea livrărilor către malul stâng al Nistrului, posibilitatea oferirii unui ajutor de 60 de milioane de euro din partea UE în cazul sistării furnizării gazelor în Transnistria, precum și măsuri de restricționare a accesului întreprinderilor mari și mijlocii din regiunea transnistreană la gaz.

Cetățenia moldovenească: reguli noi

Pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, toate categoriile de solicitanți vor trebui să demonstreze cunoașterea limbii române și a prevederilor Constituției. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege elaborat de deputații PAS. Potrivit legislației actuale, doar persoanele care solicită cetățenia prin naturalizare sunt obligați să susțină examenul de limbă română (persoanele care au domiciliul în Moldova o anumită perioadă de timp).

Transnistria și Ucraina

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a întâlnit la Tiraspol cu ambasadorul Ucrainei în Moldova, Paun Rohovei. Cei doi au discutat despre stagnarea formatului de negocieri „5+2”, despre întreruperea legăturilor economice și despre situația refugiaților ucraineni.

Rohovei a menționat că problema reluării serviciilor consulare în Transnistria rămâne pe agendă.

Finanțarea sportului

În Moldova vor fi introduse noi reguli privind finanțarea sportului. Proiectul de lege elaborat de Ministerul Educației stabilește modul în care comitetele naționale, federațiile și alte organizații sportive pot cheltui banii publici pentru organizarea și participarea la competiții. NM a explicat de ce autoritățile au decis să elaboreze noi reguli și ce cheltuieli sportive vor fi acoperite de către stat.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 26 iunie

  • 9:00 – Ședința Curții de Conturi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lista PAS pentru parlamentare, scursă pe Telegram? Reacția partidului de guvernare

Un canal de Telegram a publicat pe 18 iulie o înregistrare audio în care Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar prezenta lista PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta ar urma să fie deschisă de Grosu însuși și pe ea se vor regăsi și doi concurenți din Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, nu a confirmat și nici infirmat autenticitatea înregistrării care a fost scursă, menționând că lista electorală a formațiunii va fi prezentată la sfârșitul săptămânii. Iar Igor Grosu a comunicat ulterior că, într-adevăr, membrii ai Platformei DA au acceptat să concureze din partea PAS.

În înregistrarea audio, care durează 6 minute, Igor Grosu ar enumera numele candidaților și poziția lor pe lista PAS pentru următoarele alegeri parlamentare. Astfel, lista electorală a formațiunii ar urma să fie deschisă de Igor Grosu însuși. Al doilea candidat ar fi premierul Dorin Recean, care nu este membru de partid.

Printre primii 20 de candidați ar urma să se regăsească și o parte din personalitățile despre care liderul PAS a anunțat că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenoarea Maria Acbaș și rectorul UTM, Viorel Bostan.

În înregistrare liderul PAS mai menționează că pe pozițiile 42 și 47 de pe listă ar putea să se regăsească candidați din partea Platformei Demnitate și Adevăr. Numele concurenților însă nu este menționat, Grosu spunând că încă se așteaptă un răspuns în această privință de la formațiune.

NM a solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, în legătură cu autenticitatea înregistrării scurse. Reprezentanta partidului de guvernământ nici nu confirmat, nici nu a infirmat veridicitatea acesteia, menționând că PAS își va prezenta oficial lista electorală duminică, 20 iulie.

La scurt timp după apariția înregistrării în spațiul public, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că, într-adevăr, membri ai formațiunii sale vor candida la parlamentare pe lista PAS. „Într-o situație politică normală, chiar și având șanse minime de accedere în Parlament, ne-am fi lansat într-o luptă politică, dar nimeni din Platforma DA nu a dorit să-și asume riscul de a lua câteva procente în alegeri și anume aceste procente să nu fie suficiente pentru a avea o majoritate proeuropeană. Sperăm mult că gestul nostru va fi apreciat la timpul potrivit de toți cetățenii care-și doresc o Moldovă Europeană”, a spus politicianul.

Ulterior, într-un mesaj pe Facebook, și Igor Grosu a comunicat că a primit „răspuns pozitiv” din partea Platformei DA cu privire la candidarea membrilor săi la alegerile parlamentare pe lista PAS.

Precizăm că posibilitatea ca membri ai Platformei DA să candideze la parlamentare din partea PAS a fost confirmată în urmă cu două zile de Grosu.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: