ANI a depistat că un specialist principal din cadrul Curții de Apel Chișinău a acumulat o avere nejustificată de peste 550 de mii de lei

Un specialist principal din cadrul Curții de Apel Chișinău riscă să rămână fără averea nejustificată de peste 550 de mii de lei, anunță Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe 25 august.

Potrivit ANI, subiectul a fost supus controlului averii, la începutul anului 2021, în urma unei sesizări. Astfel, inspectorul de integritate a stabilit deținerea averii nejustificate în mărime de peste 550 de mii de lei și admiterea unor încălcări de ordin penal. Suma a fost generată pentru anii 2017 și 2018 prin deschiderea unui depozit bancar la o instituție financiară din Republica Moldova și ca urmare a dobândirii unui apartament în municipiul Chișinău, la prețul de peste 670 de mii de lei.

Totodată, ca urmare a verificării declarațiilor de avere depuse în perioada anilor 2013 – 2019, inspectorul de integritate a constatat că subiectul nu a declarat, începând cu anul 2016, venituri în sumă de aproximativ 700 de mii de lei. Această sumă cumulativă ar fi fost obținută în perioada vizată, sub formă de indemnizații, remitențe din Federația Rusă, din înstrăinarea unor bunuri mobile și sub formă de donații bănești, obținute de la părinții săi.

Suplimentar, în anul 2016, acesta a omis să includă cinci loturi de teren agricol, situate în raionul Orhei. Iar, în anul următor, nu a inclus în declarația de avere și interese personale informația despre bunul imobil locativ din municipiul Chișinău, pe care îl deținea cu drept de folosință. Acesta nu a mai declarat patru acțiuni ordinare deținute în cadrul unei societăți pe acțiuni din domeniul agricol și donațiile obținute în mărime de 270 de mii de lei.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, acesta a justificat parțial probatoriul acumulat. Astfel, inspectorul a transmis cauza către Procuratura Generală, deoarece asupra subiectului planează suspiciuni rezonabile privind comiterea unei infracțiuni ce cade sub incidența Codului Penal.

Cu privire la averea deținută nejustificat, ANI va remite instanței de judecată cauza dată în vederea confiscării acesteia.  Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie demis din funcția actuală, urmând să îi fie aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: