ANI a depistat că un specialist principal din cadrul Curții de Apel Chișinău a acumulat o avere nejustificată de peste 550 de mii de lei

Un specialist principal din cadrul Curții de Apel Chișinău riscă să rămână fără averea nejustificată de peste 550 de mii de lei, anunță Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe 25 august.

Potrivit ANI, subiectul a fost supus controlului averii, la începutul anului 2021, în urma unei sesizări. Astfel, inspectorul de integritate a stabilit deținerea averii nejustificate în mărime de peste 550 de mii de lei și admiterea unor încălcări de ordin penal. Suma a fost generată pentru anii 2017 și 2018 prin deschiderea unui depozit bancar la o instituție financiară din Republica Moldova și ca urmare a dobândirii unui apartament în municipiul Chișinău, la prețul de peste 670 de mii de lei.

Totodată, ca urmare a verificării declarațiilor de avere depuse în perioada anilor 2013 – 2019, inspectorul de integritate a constatat că subiectul nu a declarat, începând cu anul 2016, venituri în sumă de aproximativ 700 de mii de lei. Această sumă cumulativă ar fi fost obținută în perioada vizată, sub formă de indemnizații, remitențe din Federația Rusă, din înstrăinarea unor bunuri mobile și sub formă de donații bănești, obținute de la părinții săi.

Suplimentar, în anul 2016, acesta a omis să includă cinci loturi de teren agricol, situate în raionul Orhei. Iar, în anul următor, nu a inclus în declarația de avere și interese personale informația despre bunul imobil locativ din municipiul Chișinău, pe care îl deținea cu drept de folosință. Acesta nu a mai declarat patru acțiuni ordinare deținute în cadrul unei societăți pe acțiuni din domeniul agricol și donațiile obținute în mărime de 270 de mii de lei.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, acesta a justificat parțial probatoriul acumulat. Astfel, inspectorul a transmis cauza către Procuratura Generală, deoarece asupra subiectului planează suspiciuni rezonabile privind comiterea unei infracțiuni ce cade sub incidența Codului Penal.

Cu privire la averea deținută nejustificat, ANI va remite instanței de judecată cauza dată în vederea confiscării acesteia.  Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie demis din funcția actuală, urmând să îi fie aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: