ANI: Ex-secretarul general de stat al MECC a semnat un contract de achiziții cu editura fiului său
Full Article 3 minutes read

ANI: Ex-secretarul general de stat al MECC a semnat un contract de achiziții cu editura fiului său

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov riscă să fie decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani. Într-un comunicat de presă publicat pe 6 iulie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat despre constatarea încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în privința acestuia, pe când deținea funcția de secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Mai exact, acesta ar fi participat la luarea deciziilor, în urma cărora, editura al cărui co-fondator este fiul său, a obținut un contract în mărime de peste 850 de mii de lei. 

În ianuarie 2021, ANI s-a autosesizat dintr-o investigație jurnalistică, în care se menționa despre faptul că fostul secretar de stat ar fi admis un conflict de interese cu fiul său. În cadrul controlului inițiat pe numele acestuia, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017-august 2019, Igor Șarov, aflat în exercitarea funcției de demnitate publică, cea de secretar general de stat în cadrul MECC, a participat la luare deciziilor în calitate de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al Ministerului în privința unei editurii a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative.

Mai exact, în anul 2018, grupul de achiziții al MECC a selectat editura fiului fostului secretar general de stat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți operatori economici înregistrați la această procedură. Ulterior, urmare deciziei grupului de achiziții, a fost semnat contractul cu această editură, în valoare totală de peste 853 de mii de lei. Din probatoriul acumulat, se deduce că fostul secretar de stat a participat și a votat în cadrul acestor ședințe, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, subiectul a invocat că nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. La fel, acesta a menționat că nu a participat la aceste ședințe, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.

***

Igor Șarov a deținut funcția de decan al Facultății de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova. Ulterior, a fost numit viceministru, secretar de stat general şi ministru al Educaţiei. A publicat peste o sută de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare), culegeri de documente, care au văzut lumina tiparului la Chişinău, Iași, București, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester şi în alte orașe.

În decembrie 2020, Șarov a fost ales în funcția de rector al Universității de Stat din Moldova (USM).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: