MAN

Nereguli în declarațiile de avere ale Irinei Gutnic? Constatarea ANI și explicația viceprimarului de Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Irina Gutnic, viceprimar al municipiului Chișinău, a încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale, prin completarea eronată sau incompletă anterior a declarațiilor de avere. Printre neregulile identificate de ANI se numără omisiunea declarării unor împrumuturi și a conturilor bancare deținute de membrii familiei. Gutnic susține că nu a cunoscut „perfect legislația cu privire la integritate, în special regulamentul de depunere a declarațiilor”.

Autoritatea Națională de Integritate a constatat „încălcarea regimului juridic al averii și intereselor personale de către Irina Gutnic, viceprimar al mun. Chișinău, manifestat prin includerea eronată/incompletă a datelor în declarațiile de avere și interese personale”.

Potrivit ANI, Gutnic are dreptul să conteste actul de constatare la Curtea de Apel Centru.

Inspectorul de integritate a identificat că la completarea declarațiilor de avere și interese personale depuse de către Irina Gutnic, pentru anii 2017 și 2021, s-a omis indicarea împrumuturilor. Totodată, în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2021 și 2022, Irina Gutnic nu a indicat toate conturile deținute de către membrii de familie a acesteia.

În actul de constatare al ANI este prezentată și o explicație a Irinei Gutnic. Cu referire la împrumuturi, Gutnic a precizat că pe 8 martie 2017, „din economiile acumulate pe parcursul anului 2016”, a împrumutat unei persoane suma de 400 000 lei, care i-au fost restituiți pe 17 august 2017. Ulterior, pe 15 februarie 2021, „din economiile acumulate pe parcursul anului 2020”, a împrumutat unei persoane suma de 300 000 lei, care i-au fost restituiți pe 14 septembrie 2021.

În reacție, Autoritatea a menționat că „la depunerea declarațiilor de avere și interese personale Irina Gutnic nu a declarat deținerea unor economii de numerar”: „Or, subiectul declarării în cazul deținerii numerarului ce depășește 15 salarii medii pe economie la data depunerii declarației a avut obligația de a-l declara, urmare a nedeclarării acestuia se prezumă că numerarul a fost cheltuit sau familia Gutnic deținea numerar care nu depășea limita stabilită de legiuitor pentru a fi declarat”.

Irina Gutnic a mai spus că nu cunoștea „perfect legislația cu privire la integritate, în special regulamentul de depunere a declarațiilor”: „Și am omis să indic suma mijloacelor financiare deținute în numerar la data depunerii declarațiilor, considerând că este suficient de indicat venitul pe anul precedent”. 

NewsMaker by Mihaela Conovali

Gutnic deține funcția de viceprimar începând cu 19 octombrie 2022. Anterior, a ocupat funcția de șef al Direcției generale auditul autorităților publice locale, precum și pe cea de director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Menționăm că Gutnic este membru al partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, fondat și condus de actualul primar al Chișinăului Ion Ceban.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre concertul lui Usatîi cu artiști ruși, lângă expoziția despre terorile staliniste: „Au căscat gura toți”

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a criticat concertul cu artiști ruși, organizat de politicianul Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale – acolo unde are loc o expoziție dedicată victimelor represiunilor sovietice.

„La un capăt de PMAN comemorăm, deplângem pe cei care au fost deportați, duși, schilodiți, și la alt capăt de piață chefuim. Unii comemorează, alții chefuiesc. E iurea, evident că e iurea, și foarte urât s-a primit”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la N4.

Șeful Legislativului a criticat, de asemenea, atât autoritățile care au permis accesul artiștilor ruși în Republica Moldova, cât și organizatorii care au oferit scena și spațiul public pentru concert.

„Ping-pongul ăsta, că ăla a dat piața, dar cine le-a dat voie în țară. Aici trebuie să tragem linia și să spunem că, scuzați-mă, au căscat gura toți. De la cei care i-au lăsat să intre pe cântăreții ăștia faimoși, până la cei care le-au permis desfășurarea activității în Piața Marii Adunări Naționale”, a conchis Grosu.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în PMAN al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. Pe scena din Chișinău au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Concertul, organizat în imediata apropiere de expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, a stârnit un val de critici.

Guvernul a condamnat ferm concertul organizat de Usatîi în PMAN, la mică distanță de expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste, calificându-l drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a criticat Primăria Chișinău pentru că a permis desfășurarea evenimentului în proximitatea expoziției și a cerut explicații publice din partea autorităților municipale.

În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”. Ea a precizat că primăria nu autorizează evenimentele, ci doar este notificată despre organizarea acestora.

Într-o transmisiune live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. Totodată, acesta a calificat autoritățile centrale drept „o rușine”.

Cu o reacție a venit și Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, care și-a exprimat profunda indignare față de decizia autorităților locale de a permite desfășurarea unui concert cu participarea artiștilor din Federația Rusă — unii dintre ei susținători ai războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei — chiar în vecinătatea unei expoziții comemorative.

Asociația a lansat un apel public către autorități să-și reconsidere prioritățile și să manifeste respect față de memoria victimelor regimului stalinist: „Este esențial ca suferința și sacrificiul deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: