ANI își manifestă îngrijorarea față de un proiect de lege: „Se vor reducere semnificativ instrumentele anticorupție”
Full Article 2 minutes read

ANI își manifestă îngrijorarea față de un proiect de lege: „Se vor reducere semnificativ instrumentele anticorupție”

Autoritatea Națională de Integritate  (ANI) își reiterează îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către un grup de deputați, prin care se propune modificarea legii cu privire la instituție. Acesta a fost inclus în agenda ședinței de astăzi, 16 decembrie a parlamentului.

Reprezentanții ANI au amintit că, săptămâna trecută, s-a dat aviz negativ  asupra acestui proiect, semnalându-se „consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment,  în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care  acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă”.

„Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a  misiunii Autorității”, se arată în declarația publicată de ANI, înainte de ședința legislativului.

Potrivit ANI, acest document reprezintă un filtru de integritate asupra candidaților la funcțiile publice.

***

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiție și prevede excluderea certificatului de integritate. Inițiativa a fost avizată negativ și de către Centrul Național Anticorupție (CNA). Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor.

Și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul de lege.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: