Cel puțin 4 morți și 16 răniți la Kiev, într-un nou atac al Rusiei. Printre victime, salvatori

Armata rusă a lansat un atac masiv, combinat cu rachete și drone, asupra Ucrainei în noaptea trecută. Mai multe regiuni ale țării, inclusiv capitala Kiev, au fost vizate de bombardamente. Cel puțin patru persoane au murit, iar alte 16 au fost rănite. Loviturile au provocat distrugeri semnificative ale infrastructurii civile și industriale.

La Kiev, patru persoane și-au pierdut viața, iar mai multe clădiri au fost grav avariate. În sectorul Solomianski a izbucnit un incendiu la etajul 11 al unui bloc de locuințe, iar în Holosiivski a fost afectat un obiectiv civil și o instituție de învățământ. În urma atacului, mai multe regiuni ale capitalei au rămas fără energie electrică.

În timp ce salvatorii interveneau pentru a înlătura urmările bombardamentelor, capitala a fost vizată de un al doilea atac aerian.  Trei angajați ai Serviciului pentru Situații de Urgență au fost uciși, iar alți nouă salvatori au fost răniți. Unii îse află n stare gravă, a anunțat ministrul ucrainean de Interne.

Tot în noaptea de 5 iunie, au fost raportate atacuri și în alte orașe ucrainene:

  • La Ternopil, rachetele au lovit obiective industriale și de infrastructură; o parte a orașului a rămas fără curent.
  • La Luțk, cinci persoane au fost rănite, fiind afectate mai multe blocuri, magazine și vehicule.
  • În regiunea Liov, atacurile cu drone și rachete au vizat o zonă industrială, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit datelor preliminare.

Autoritățile ucrainene califică atacul drept unul dintre cele mai agresive din ultimele luni.

Atacul vine la doar câteva zile după ce Ucraina a lansat o ofensivă considerată decisivă cu drone asupra a patru baze aeriene militare rusești de importanță strategică. În urma operațiunii, 41 de avioane – inclusiv bombardiere grele și aeronave rare de supraveghere A-50 – au fost avariate. Kievul susține că a reușit să scoată din uz 34% din flota strategică de bombardiere a Rusiei, într-una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni ale războiului.

Operațiunea, denumită „Pânza de păianjen”, a fost pregătită timp de 18 luni, sub coordonarea directă a președintelui Volodimir Zelenski și executată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

În replică, Moscova a anunțat că va răspunde atacului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reacția armatei ruse va veni „la momentul pe care îl va considera oportun”. Kremlinul acuză Ucraina de „terorism de stat” și susține că președintele Vladimir Putin i-a transmis liderului american Donald Trump că Rusia trebuie să riposteze.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: