tv8.md

ANRE a început procedura de sancționare financiară a Moldovatransgaz

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat pe 9 august procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”. Decizia vine după ce Moldovagaz a informat anterior ANRE cu privire la imposibilitatea depunerii la timp, adică până la 10 septembrie, a tuturor documentelor necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze Moldovatransgaz.

ANRE anunță că SRL „Moldovatransgaz” nu s-a conformat cerințelor legale de separare în conformitate cu unul dintre modelele stabilite și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare.

Legea cu privire la gazele naturale prevede că: „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.

Astfel, ANRE a stabilit ședința pentru audierea administratorului SRL „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare întreprinderii respective la data 8 septembrie 2023.

Amintim că ANRE a desemnat provizoriu, pe 7 iulie, SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova. Hotărârea aprobată vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale.

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, pe care Moldova s-a angajat să le respecte normele încă din 2012, presupune separarea aprovizionării, transportului și distribuției pe piața gazelor. Scopul acestui lucru este de a se asigura că furnizorii nu pot bloca accesul concurenților la infrastructura de transport.

Pentru Moldova, în practică, aceasta înseamnă că activele de transport gaze care se află încă în soldul Moldovagaz trebuie să fie transferate în proprietatea unei întreprinderi separate care a fost creată special în acest scop – Moldovatransgaz (deținută 100% de Moldovagaz).

Moldovagaz a informat anterior Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) cu privire la imposibilitatea depunerii la timp a tuturor documentelor necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze Moldovatransgaz.

Moldova s-a angajat să implementeze pachetul energetic în 2012, apoi a primit de două ori o amânarare până în 2016 și 2020.

În iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege conform căreia Moldovatransgaz este obligată să depună documente la ANRE până la 10 septembrie 2023. În caz contrar, ANRE poate retrage licența companiei și „desemnează provizoriu un nou titular de licență ca operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova”.

În acest caz, conform legii, Moldovatransgaz poate presta servicii, întreține gazoductul, care va fi transferat conducerii unei alte companii. Prețurile pentru acest serviciu și alte servicii sunt stabilite de ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: