Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avertizat că va retrage licența celui mai mare furnizor de gaze din Moldova — compania Moldovagaz. NM a analizat de ce s-a ajuns la această situație, ce riscuri implică pentru consumatori și care este legătura cu pachetul energetic european, cu concernul rus „Gazprom” și cu operatorul român Vestmoldtransgaz.
De ce Moldovagaz riscă să rămână fără licență
Moldovagaz ar putea pierde licența de furnizare a gazelor deja în luna august a acestui an. Decizia ANRE de a modifica termenul-limită pentru finalizarea procedurii de separare a Moldovagaz de compania-fiică Moldovatransgaz a stat la baza acestei situații. Noul termen-limită este 31 iulie 2025. În caz contrar, ANRE va anula licența Moldovagaz pentru furnizarea gazelor naturale și va desemna un alt furnizor, care va fi obligat să livreze gaz consumatorilor la tarife reglementate.
Anterior, termenul stabilit pentru separarea Moldovagaz și Moldovatransgaz era 30 septembrie 2026. Dar, potrivit ANRE, după ce „Gazprom” a încetat livrările de gaze către Moldova, autoritățile au reconsiderat riscurile legate de securitatea energetică.
Amintim că Moldovagaz trebuia să separe compania-fiică Moldovatransgaz în conformitate cu cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, care prevede separarea activităților de furnizare, transport și distribuție pe piața gazelor. Scopul acestui pachet este de a preveni blocarea accesului concurenților la infrastructura de transport de către furnizori.
De altfel, Moldovatransgaz a transmis rețelele de transport al gazelor în chirie companiei Vestmoldtransgaz — filială a operatorului român de stat Transgaz — încă din septembrie 2023. Transmiterea rețelelor nu a fost voluntară, ci a avut loc prin decizia autorităților.
Totuși, Moldovagaz era în continuare obligată să-și separe activele de cele ale Moldovatransgaz. Termenul inițial, 30 septembrie 2026, pare să fi fost legat de expirarea actualului contract cu „Gazprom”. Însă, din acest an, „Gazprom” a încetat livrările de gaze în Transnistria, iar din februarie regiunea primește cantități limitate de gaz printr-un alt mecanism. „E o poveste veche, voiau să lase termenul până în 2026 din cauza situației din Transnistria. Dar când livrările de la Gazprom au căzut, autoritățile noastre au decis că e momentul să implementeze Pachetul Energetic III. Acesta trebuia implementat încă din 2015, dar a fost amânat în repetate rânduri”, a explicat pentru NM expertul în energetică Sergiu Tofilat. El a menționat că, deși Moldovatransgaz este o companie-fiică a Moldovagaz, gazoductele sunt deținute de Moldovagaz, nu de fiica sa.
Potrivit lui Tofilat, există trei opțiuni pentru separarea activității celor două companii. „Prima presupune vânzarea companiei-fiică către altcineva. A doua implică modificarea statutului companiei, astfel încât Consiliul de Supraveghere să nu fie controlat de acționarii companiei. Iar a treia opțiune este transferarea companiei-fiice în gestiunea unui operator independent. În prezent, funcționează parțial varianta a treia”, a spus Tofilat, adăugând că acest proces este menit să împiedice Moldovagaz să influențeze accesul altor companii la sistemul de transport al gazelor.
ANRE a precizat că decizia privind modificarea termenului a fost luată în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza Strategiei comune pentru asigurarea independenței și rezilienței energetice a Moldovei, semnată pe 4 februarie. „Conform acestei strategii, autoritățile moldovene s-au angajat să elimine orice formă de dependență de gazul rusesc și să accelereze integrarea țării în piața energetică europeană”, a precizat ANRE.
Cum a reacționat Moldovagaz?
Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că va informa acționarii despre decizia ANRE. „În consecință, acțiunile ulterioare ale companiei în privința activelor de transport al gazelor, inclusiv finalizarea procesului de certificare a operatorului sistemului de transport de gaze — SRL Moldovatransgaz — vor fi decise de principalii acționari ai Moldovagaz, și anume Gazprom și Agenția Proprietății Publice”, a scris Ceban.
El a menționat că Moldovagaz „și-a exprimat poziția privind decizia ANRE, atrăgând atenția asupra necesității respectării principiului proporționalității față de toți participanții din sectorul gazelor și nu doar față de anumite companii, precum și asupra riscului de încălcare a principiilor de transparență și previzibilitate în reglementare.” Ceban a precizat că Moldovagaz a propus ca termen-limită data de 1 aprilie 2026, ceea ce ar permite coordonarea unui plan de acțiuni și a deciziilor necesare la nivelul organelor de conducere ale companiei, inclusiv cu implicarea acționarilor, dar și finalizarea tuturor tranzacțiilor necesare.
Într-un comentariu pentru NM, Ceban a reamintit că, inițial, companiei i se oferise termenul până pe 30 septembrie 2026. Potrivit lui, „nu este corect să se schimbe regulile în timpul jocului”, mai ales dacă această schimbare se aplică doar companiei Moldovagaz. Data de 1 aprilie 2026 este legată de încheierea sezonului de încălzire, ceea ce ar reduce riscurile pentru sector în cazul unor astfel de decizii.
Ce urmează? Pot apărea probleme cu livrarea gazelor?
Dacă Moldovagaz va rămâne fără licență, ANRE va trebui să desemneze un alt furnizor public de gaze. „Cel mai probabil, ar fi vorba despre compania de stat Energocom. Aceasta s-a ocupat anterior de achizițiile de gaze și s-a descurcat destul de bine. Însă rămâne întrebarea dacă are personalul necesar și un sistem de facturare funcțional, pentru că în acest caz ar trebui să preia imediat 800 de mii de abonați. Poate va exista o perioadă de tranziție”, a estimat expertul în energetică Sergiu Tofilat.
Reprezentanții întreprinderii de stat Energocom au declarat pentru NM că nu dețin informații despre eventuala lor desemnare ca furnizor în locul Moldovagaz. Totuși, au precizat că, dacă li se va atribui această sarcină, vor fi în măsură să o îndeplinească.
Ministerul Energiei a comunicat pentru NM că Moldovagaz și acționarul său majoritar, Gazprom, trebuie să decidă dacă vor păstra sau nu licența. Totodată, potrivit răspunsului ministerului, chiar și în cazul retragerii licenței, procedura nu va afecta consumatorii obișnuiți. „Furnizorul anterior va fi obligat, timp de 12 luni, să emită facturi pentru noul furnizor desemnat. Modificările aduse legislației privind gazele naturale prevăd desemnarea furnizorului prin concurs. Astfel, oricare dintre cele aproximativ 20 de companii care activează pe piața gazelor naturale din Moldova va putea participa la concursul organizat de ANRE”, au concluzionat reprezentanții ministerului.