ANRE a publicat prețurile plafon la benzină și motorină, valabile pentru vineri

Începând cu 2 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va publica prețurile plafon pentru produsele principale de petrol – benzină standard 95 și motorină. Aceste prețuri sunt valabile pentru ziua următoare, ora 00.00. Astfel, prețurile stabilite pentru mâine, 3 septembrie, sunt 20.07 lei pentru benzină-95 și 16.27 lei pentru motorină. 

Ca urmare a modificărilor legislative adoptate recent în Parlament, ANRE va publica zilnic cota prețurilor plafon, inclusiv pe componente aparte – cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru.

„Adoptarea și menținerea plafonării prețurilor a fost crucială pentru a împiedica o majorare și mai mare a prețurilor. Întrucât datele arată că dacă se mențineau prețurile libere pe piață, astăzi, prețul benzinei-95 ar fi depășit 22 lei, iar cel al motorinei, 18 lei. Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani”, a explicat deputatul PAS Radu Marian.

Parlamentarul a mai menționat că noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită: „De exemplu, media marjelor în acest moment e 2.92 lei, iar coeficientul permite stabilirea marjei la 2.62 lei. Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care deține stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului”.

În lege au mai fost introduse următoarele prevederi: (1) micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3; (2) eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu; (3) eliminarea necesității verificărilor la vamă pentru produsele petroliere care dețin certificat european, însă cu verificarea calității la pompa. Această ultimă prevedere va intra în vigoare în octombrie.

„Pe termen mediu ne propunem să revenim la liberalizarea pieței, Moldova fiind deocamdată unica țară din Europa unde se practică plafonarea prețurilor. Însă vom face acest lucru doar după ce vom face ordine în instituțiile de reglementare, se va face claritate pe dosarul înțelegerilor de cartel, după ce vom adopta măsuri adiționale de stimulare a concurenței și reglementa mai dur aspectele ce țin de construcția și închirierea stațiilor. Vom veni în viitorul apropiat cu un proiect de lege în acest sens. Până atunci, vom monitoriza atent situația pe piața petrolieră și vom interveni în cazul în care vom sesiza abuzuri grave”, a conchis Radu Marian.

Amintim că, pe 24 august, Parlamentul a adoptat în lectura a doua proiectul de lege privind piața produselor petroliere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: