ANRE a publicat prețurile plafon la benzină și motorină, valabile pentru vineri

Începând cu 2 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va publica prețurile plafon pentru produsele principale de petrol – benzină standard 95 și motorină. Aceste prețuri sunt valabile pentru ziua următoare, ora 00.00. Astfel, prețurile stabilite pentru mâine, 3 septembrie, sunt 20.07 lei pentru benzină-95 și 16.27 lei pentru motorină. 

Ca urmare a modificărilor legislative adoptate recent în Parlament, ANRE va publica zilnic cota prețurilor plafon, inclusiv pe componente aparte – cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru.

„Adoptarea și menținerea plafonării prețurilor a fost crucială pentru a împiedica o majorare și mai mare a prețurilor. Întrucât datele arată că dacă se mențineau prețurile libere pe piață, astăzi, prețul benzinei-95 ar fi depășit 22 lei, iar cel al motorinei, 18 lei. Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani”, a explicat deputatul PAS Radu Marian.

Parlamentarul a mai menționat că noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită: „De exemplu, media marjelor în acest moment e 2.92 lei, iar coeficientul permite stabilirea marjei la 2.62 lei. Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care deține stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului”.

În lege au mai fost introduse următoarele prevederi: (1) micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3; (2) eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu; (3) eliminarea necesității verificărilor la vamă pentru produsele petroliere care dețin certificat european, însă cu verificarea calității la pompa. Această ultimă prevedere va intra în vigoare în octombrie.

„Pe termen mediu ne propunem să revenim la liberalizarea pieței, Moldova fiind deocamdată unica țară din Europa unde se practică plafonarea prețurilor. Însă vom face acest lucru doar după ce vom face ordine în instituțiile de reglementare, se va face claritate pe dosarul înțelegerilor de cartel, după ce vom adopta măsuri adiționale de stimulare a concurenței și reglementa mai dur aspectele ce țin de construcția și închirierea stațiilor. Vom veni în viitorul apropiat cu un proiect de lege în acest sens. Până atunci, vom monitoriza atent situația pe piața petrolieră și vom interveni în cazul în care vom sesiza abuzuri grave”, a conchis Radu Marian.

Amintim că, pe 24 august, Parlamentul a adoptat în lectura a doua proiectul de lege privind piața produselor petroliere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

publika.md

CA cere intervenția în privința aplicației de streaming HaiTV. Retransmite conținut interzis din Rusia

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat intervenția instituțiilor responsabile ale statului în privința aplicației de streaming Hai TV și a site-ului acesteia, www.haitv.md. Conform CA, acestea retransmit conținut audiovizual din Federația Rusă și Belarus, inclusiv de pe pagini web blocate pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările au fost făcute după ce pe rețelele de socializare a fost demarată o campanie concertată de promovare a platformei HaiTV și site-ului său.

Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus. Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul Republicii Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.

În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în Republica Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA”, se arată într-un comunicat al CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), unul dintre actele permisive, eliberate de CA, este autorizația de retransmisiune, care acordă unui distribuitor de servicii media dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Retransmisiunea presupune captarea și furnizarea simultană ori cvasisimultană, prin orice mijloace tehnice, a serviciilor media audiovizuale sau a unor părți ale acestora (versiuni prescurtate), în mod integral şi fără vreo modificare a conținutului, destinate recepționării de către public.

Conform CSMA, subiecți ai Codului sunt distribuitorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova, fapt stabilit conform criteriilor exhaustiv enumerate în actul normativ menționat. Dacă, în procesul stabilirii jurisdicției aplicabile, criteriile legale nu sunt întrunite, distribuitorul de servicii media se consideră în afara jurisdicției Republicii Moldova.

Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, a mai menționat CA.

Precizăm că, pe 27 iulie, comunitatea WatchDog a cerut Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să solicite eliminarea HaiTV din Google Play și App Store, precum și blocarea site-urilor sale aferente. WatchDog a declarat că HaiTV face parte din „arsenalul de dezinformare rusească” și că prin aceasta se încearcă reintroducerea canalelor interzise prin lege, precum Первый канал, Россия 1 și Россия 24.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: