ANRE îi răspunde lui Tofilat, după ce a fost acuzată de lipsă de transparență: „Lansează mesaje manipulatorii”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a reacționat la acuzațiile membrului Blocului „Împreună”, Sergiu Tofilat, privind „lipsa de transparență” în cadrul controlui la Chișinău Gaz. Organul de reglementare a negat acuzațiile, calificând declarațiile lui Tofilat drept „manipulatoare”. „ De asemenea, Agenția a precizat că suma de 33 milioane de lei, cheltuită „nejustificat” de către întreprinderea Chișinău Gaz, „nu va fi pusă pe umerii consumatorilor”.

Potrivit ANRE, controlul inopinat la Chișinău-gaz a fost realizat urmare a sesizării oficiale parvenite de la Serviciul de Informații și Securitate, instituția fiind informată la finalului controlului despre rezultate.

„ANRE constată cu regret că Sergiu Tofilat, în lipsa unei înțelegeri minime a cadrului legal care guvernează activitatea de control, alege să lanseze acuzații grave și complet nefondate la adresa instituției. Controlul inopinat la Chișinău-gaz, a fost realizat urmare a sesizării oficiale parvenite de la Serviciul de Informații și Securitate. În cadrul controlului, inspectorii ANRE au documentat faptul că S.R.L. „Chișinău-gaz” a suportat cheltuieli ineficiente de peste 33 mln. lei în cadrul procedurilor de achiziții. ANRE a informat SIS despre rezultatele controlului realizat. Reieșind din legislația națională, ședințele în privința controalelor efectuate – nu poartă un caracter public”, a declarat ANRE, în replică la acuzațiile despre lipsa transperenței.

Referitor la declarațiile lui Sergiu Tofilat despre faptul că suma prejudiciată „riscă să ajungă pe spatele consumatorilor” urmare a contestației înaintate de Chișinău-gaz, ANRE a precizat următoarele:

„În baza constatărilor, Consiliul de administrație a dispus neadmiterea acestor sume în tarifele aprobate. Acest fapt înseamnă că nici un bănuț din cele peste 33 de mln. de lei, nu va fi pus pe umerii consumatorilor finali de gaze naturale”, a subliniat agenția.

În context, organul de reglementare l-a acuzat pe Sergiu Tofilat că „ar răspândi mesaje manipulatorii”.

„Prin urmare, deși ANRE și-a realizat misiunea în deplină corespundere cu atribuțiile unei instituții de reglementare și control, totuși domnul Tofilat a preferat să răspândească mesaje care nu doar că nu au un temei juridic, dar sunt și manipulatorii. În acest context, facem un apel ferm către toți actorii politici sau alți formatori de opinie să evite implicarea instituției în jocuri de imagine sau confruntări de orice natură”, a declarat ANRE.

***

Amintim că, Blocul „Împreună” acuză actuala administrație a întreprinderii Moldovagaz – companie fiică a concernului rus Gazprom – de fraudă în valoare de 33 de milioane de lei. Expertul în energetică și membrul blocului, Sergiu Tofilat, susține că din bani ar fi fost procurate contoare. Achiziția ar fi avut loc prin intermediari, fapt ce ar fi generat cheltuieli nejustificate. Contactat de NM, directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a respins acuzațiile, catalogându-le drept „pur politice și populiste”.

Sergiu Tofilat, a detaliat cum, la inițiativa sa, ANRE a efectuat anul trecut un control la Chișinău Gaz, o filială a Moldovagaz. Potrivit acestuia, controlul a scos la iveală faptul că, pe parcursul a patru ani (2021-2024), au fost achiziționate contoare prin intermediari la prețuri majorate, generând cheltuieli nejustificate de peste 33 de milioane de lei. Mai mult, Sergiu Tofilat susține că există riscul ca prejudiciul de 33 de milioane „să fie pus pe spatele consumatorilor”, după ce directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a contestat hotărârea ANRE.

Totodată, reprezentanții Blocului Împreună au repetat acuzațiile la adresa ANRE privind lipsa de transparență. „ANRE a aprobat rezultatele controlului în ședință închisă pe 19 decembrie, nici măcar nu m-au anunțat pe mine, care am inițiat acest control. Mai mult, s-au supărat că am îndrăznit să le cer informații cu ce s-a terminat acest control,” a adăugat Tofilat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: