ANSA îi răspunde lui Costiuc: Operatorii economici din Dobrogea Veche au exportat peste 570 mii butași de trandafir în ultimii 3 ani
Full Article 3 minutes read

ANSA îi răspunde lui Costiuc: Operatorii economici din Dobrogea Veche au exportat peste 570 mii butași de trandafir în ultimii 3 ani

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că, în perioada 2022-2024, Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 milioane de butași de trandafir. Potrivit ANSA, operatorii economici din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei, au reușit să exporte peste 570 000 de butași de trandafir, în ultimii trei ani. Precizările au fost făcute pe 11 iunie, după ce liderul Partidului Democrația Acasă (PDA), Vasile Costiuc, a declarat că, din cauza birocratizării legislației, antreprenorii din Dobrogea Veche nu reușesc să obțină actele necesare pentru exportul trandafirilor de la ANSA. 

Ce a spus Costiuc

Pe 6 iunie, într-un videoclip pe Facebook, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că antreprenorii din satul Dobrogea Veche nu-și mai pot exporta butașii de trandafir. Potrivit politicianului, după ce a fost modificată legislația privind exportul materialul săditor, antreprenorii nu mai pot obține documentele necesare pentru acest lucru de la ANSA. Acesta a menționat că, din cauza birocrației „excesive”, antreprenori ar fi fost nevoiți să arunce 400 000 de butași de trandafir.

Reacția ANSA

Pe 11 iunie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentaelor a venit cu o reacție la declarațiile lui Vasile Costiuc.

În perioada anilor 2022-2024 Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași (material săditor) de trandafir, principalele țări de export sunt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Lebanon, Uzbekistan, etc. Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei sunt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țară. Operatorii economici din localitatea menționată au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024 din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți. Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv și pentru producătorii de puieți de trandafir, astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 dreptul Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan,”, se arată într-un comunicat publicat de ANSA.

De asemenea, reprezentanții ANSA au comunicat că, în urma conlucrării Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Comisia Europeană, Republica Moldova, în anul 2022, a obținut dreptul să exporte pe piața UE materialului săditor de nuc și măr, iar în 2024 – material săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș, ș. a).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: