Anticorupție: Amenzi de aproape 600.000 de lei pentru purtarea panglicii „Sf. Gheorghe”
Full Article 2 minutes read

Anticorupție: Amenzi de aproape 600.000 de lei pentru purtarea panglicii „Sf. Gheorghe”

Poliția a aplicat amenzi în mărime de aproape 600 de mii de lei pentru purtarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticorupție.md de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. Oficialul a precizat că o parte au fost deja achitate.

Aproximativ 340 de persoane au fost stabilite deja că au încălcat legea. Dintre acestea, circa 220 au fost identificate. Au mai rămas peste 100 pentru a fi identificate. Colegii mei folosesc un soft de recunoaștere facială”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, pentru Anticoruptie.md.

Totodată, au fost citați toți deputații care au încălcat legea, pentru întocmirea proceselor contravenționale, a conchis șeful IGP.

***

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol al invaziei din Ucraina.

La evenimentul din 9 mai, la marșul dedicat „Zilei Victoriei”, au participat mai mulți politicieni, în mare parte membri ai BCS. Pe 11 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției a comunicat portalului Anticoruptie că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica.

Conform legii, persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: