Eugeniu Rîbca/foto: Vasile Botnaru

API și Media Guard cer retragerea lui Eugeniu Rîbca din CA: „Ia decizii influențate de convingeri personale sau supărări” 

Asociația Presei Independente și Media Guard își retrag susținerea pentru Eugeniu Rîbca și îi cer să-și depună mandadul de membru al Consiliului Audiovizualului. Motivul ar fi că „activitatea și pozițiile sale contravin principiilor promovate de cele două asociații”, inclusiv în ceea ce privește lupta cu dezinformarea, transparența media și etica jurnalistică. Directorul API, Petru Macovei, a declarat pentru NewsMaker că „în loc să contribuie la reducerea dezinformării în spațiul audiovizual, Eugeniu Rîbca ia decizii influențate mai degrabă de convingeri personale sau supărări”.

API și Media Guard afirmă că au luat această decizie după ce au analizat activitatea lui Rîbca în cadrul CA, pozițiile exprimate în cadrul ședințelor publice și atitudinea acestuia.

„Constatând că acțiunile lui Eugeniu Rîbca în calitate de membru CA contravin principiilor promovate de cele două asociații, inclusiv obiectivelor de combatere a dezinformării și propagandei pro-Kremlin, de susținere a transparenței proprietății media, a eticii jurnalistice și educației mediatice, API și Media Guard i-au retras recomandarea pentru funcția de membru CA și l-au informat despre acest lucru pe 3 februarie 2025”, se menționează în comunicatul emis de API.

Cele două organizații precizează că Rîbca nu mai are recomandarea care a stat la baza numirii sale în această funcție în 2021 și că, potrivit unei promisiuni făcute de el la acel moment, ar trebui să-și dea demisia.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că „în loc să contribuie la reducerea dezinformării în spațiul audiovizual, Eugeniu Rîbcam ia decizii influențate mai degrabă de convingeri personale sau supărări, în special când este vorba despre sancționarea unor posturi TV care promovează anumite narațiuni false – de exemplu, GRT – care ar trebui sancționate”.

„Credem că este vorba despre relații personale pe care le pune mai presus de lege și de cerințele impuse membrilor Consiliului Audiovizualului. Legea nu prevede expres că trebuie să demisioneze în cazul retragerii sprijinului, dar el a promis acest lucru atunci când a primit recomandările. Nu mai are susținerea publică a celor care l-au propus. A promis că, dacă noi vom cere acest lucru și ne vom retrage sprijinul, el va demisiona”, a precizat Petru Macovei.

Totodată, directorul API a declarat că Eugeniu Rîbca adesea „transformă ședințele CA în conflicte personale”.

„A încetat să participe fizic la ședințe, deși se află în același sediu, preferă să stea în biroul său. A inventat o opinie „separată”, care nu are temei legal. Se creează impresia că totul ține de nemulțumirile lui personale”, a menționat Macovei.

NewsMaker a solicitat o reacție Eugeniu Rîbca, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Menționăm că în luna martie curent, Larisa Turea a plecat din funcția de membru a Consiliului Audiovizualului, iar, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, locul acesteia urmează să fie ocupat de jurnalistul Vasile Botnaru.




If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: