Primăria Chișinău

Aproape 10 mln de lei și fără licitație publică. Cât ne costă cele 3 zile de concert cu ocazia Zilei Independenței

Publicația „RISE Moldova” a calculat cât ne costă cele 3 zile de concert, organizate de Guvern, cu ocazia celor 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Seria de concerte ar costa aproape 10 milioane de lei sau peste jumătate de milion de euro. Publicația a descoperit că autoritățile nu au organizat o licitație publică pentru concertul de Ziua Independenței și că a fost contractată direct o companie care se ocupă de organizarea spectacolelor. 

Potrivit sursei, seria de concerte va costa statul 9 970 937 MDL sau peste jumătate de milion de euro. Calculele au fost făcute pe baza informațiilor publice de pe portalul achizițiilor.

Publicația a menționat că Guvernul nu a fost prea transparent la acest capitol și că, în locul unei licitații publice, Cancelaria de Stat a recurs la procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare (NFP). Adică a contractat direct compania „Suhih Production SRL”.

Experta în achiziții publice, Olga Diaconu, a declarat pentru sursa citată că decizia autorităților de a atribui contractul prin procedură de NFP „este destul de dubioasă”, pentru că nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

„Nu se poate vorbi de urgență, pentru că se știa din timp despre această sărbătoare. Nu este vorba despre o situație în care ar fi fost desfășurată în prealabil o procedură competitivă, la care să nu fi parvenit oferte adecvate, și nici despre achiziție dintr-o sursă unică. Un alt aspect care ridică semne de întrebare este de ce organizarea acestui eveniment a fost transmisă în competența Cancelariei de Stat. Anterior, Ministerul Culturii era responsabil de organizarea evenimentelor de acest tip”, a comunicat experta.

Sursa citată a întrebat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova de ce nu a organizat licitație publică pentru concertul de Ziua Independenței și a cerut și specificațiile de preț pentru serviciile prestate de Suhih, însă nu a primit un răspuns.

Publicația a amintit în context că, în 2019, când Maia Sandu ocupa funcția de prim-ministră anunța că a „redus la maxim costurile” de Ziua Independenţei. „Am renunțat la elementele costisitoare, bugetul total al evenimentului constituind aproximativ 960.000 lei, cu jumătate de milion de lei mai puțin decât anul trecut”, comunica Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Sursa a menționat, cu referire la datele de pe portalul Agenției Achiziții Publice, că este prima dată când compania „Suhih Production SRL” prestează servicii unei instituții publice. Compania a fost fondată la sfârșitul anului 2022 de Artur Suhih și se ocupă cu organizarea spectacolelor.

***

Pe 16 august, Guvernul anunța că Ziua Independenței Republicii Moldova va fi sărbătorită „printr-un program cultural de excepție” pe 26, 27 și 28 august. Se menționa că pe 26 august vor evolua în Piața Marii Adunări Naționale artiștii: Magic Flowers, GOLAN, Subcarpații și Andrew Rayel. Iar pe 27 august va ieși pe scenă Moldovan National Youth Orchestra. Totodată vor fi „colaborări dintre artiști locali și internaționali”. În aceeași zi va evolua și interpreta din Suedia, Loreen. Ultima – câștigătoarea Eurovision 2023. În plus, potrivit Guvernului, pe 28 august vor evolua formațiile muzicale Alternosfera, Vama și Okean Elzy. Se mai preciza că în Piața Marii Adunări Naționale vor fi „și alți artiști care vor fi anunțați în perioada următoare”. Detalii AICI.

Între timp, Primăria Chișinău a anunțat că în legătură cu organizarea, de către Guvern, a manifestărilor dedicate Zilei Independenței începând cu 26 august și până pe 29 august la ora 07:00 va fi sistată circulația transportului public pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Veaceslav Platon

NM Espresso: Platon a fost eliberat din arest, plângerea MAN împotriva PAS a fost respinsă, în Rusia a fost simplificată legalizarea moldovenilor

Platon la libertate

Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, reținut în Marea Britanie, a fost eliberat pe cauțiune. «Ciopârțit serios, dar nu înfrânt», a scris el pe canalul său de Telegram și a publicat o fotografie după eliberare.

Procuratura Generală a Moldovei a confirmat informația, precizând că instanța britanică i-a interzis lui Platon să părăsească țara și l-a obligat să se prezinte regulat la poliție. Cererea Moldovei de extrădare a lui Platon urmează să fie examinată.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând posibila eliberare a lui Platon pe cauțiune, a subliniat importanța «supremației legii» și obligația sistemului britanic de a-i asigura «acces la toate mijloacele de apărare».

Între timp, Judecătoria Preobrajenski din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Platon la 24 de ani de închisoare pentru «coordonarea scoaterii» din Rusia, prin Moldindconbank, a peste 48 miliarde de ruble.

Arestarea lui Plahotniuc: continuare

Povestea cu arestul lui Vlad Plahotniuc continuă. Pe rețelele sociale au apărut imagini în care el și Constantin Țuțu sunt escortați în veste antiglonț spre judecătoria din Atena. Audierea a fost însă amânată la cererea apărării, care a solicitat mai mult timp pentru a se pregăti de proces. După ședință, cei doi reținuți au fost trimiși în penitenciarul Korydallos.

Grosu a calificat reținerea lui Plahotniuc drept rezultatul «unei munci foarte ample» a autorităților moldovene și grecești, menționând că «instituțiile își fac treaba — încet, dar sigur». El a subliniat și că extrădarea lui Plahotniuc va fi «una dificilă».

Alegeri: CEC, MAN, falsuri

Comisia Electorală Centrală a acceptat pentru participare la alegerile parlamentare 39 din cele 66 de partide înregistrate, menționând că celelalte nu au prezentat documentele cerute de lege. Dintre acestea, 25 de partide îndeplinesc complet cerințele, iar 14 au fost înregistrate «provizoriu».

CEC a respins de asemenea plângerea Partidului MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban, care a acuzat PAS de desemnarea candidaților înainte de termenul stabilit și promovarea contra cost a acestor acțiuni. CEC a considerat că acțiunile PAS nu conțin «semnele unei desemnări oficiale».

Reprezentantul MAN, Victor Pruteanu, a acuzat comisia de părtinire și a numit CEC, PAS și Maia Sandu mincinoși care «ne iau de proști». CEC a refuzat să comenteze aceste acuzații.

Poliția a anunțat că pe TikTok sunt postate «numeroase videoclipuri cu informații false» despre alegerile parlamentare din Moldova și despre războiul din Ucraina. Potrivit autorităților, este vorba despre «sute de conturi noi» create zilnic pentru dezinformare, manipulare și atacuri la adresa funcționarilor.

Moldova și Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care simplifică legalizarea în Federația Rusă a cetățenilor moldoveni care nu și-au reglementat statutul juridic de aflare pe teritoriul țării.

Moldovenii care au intrat în Rusia după 1 octombrie 2025, inclusiv prin țări terțe, vor putea până la 1 ianuarie 2026 să-și reglementeze statutul și să lucreze fără patentă, după ce efectuează biometria și controlul medical.

Roșca a vizitat Bender și Varnița

Noul vicepremier pentru reintegrare, Roman Roșca, a vizitat Zona de Securitate, mergând la Varnița și Bender.

Roșca s-a familiarizat cu activitatea poliției locale, a discutat probleme legate de securitate și respectarea drepturilor omului.

Greva avocaților: continuare

Avocații din Moldova, la un congres extraordinar, au discutat modificările recente la Legea cu privire la avocatură, care, în opinia juriștilor, amenință independența breslei.

Avocații intenționează să ceară Președintei Maia Sandu să nu promulge proiectul de lege controversat și să sprijine greva începută.

Salariile feroviarilor

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că angajații CFM (Calea Ferată din Moldova) își vor primi toate restanțele salariale până la sfârșitul lunii octombrie.

Bolea a recunoscut că «este foarte greu să muncești și să primești în iulie salariul pentru ianuarie», dar a afirmat că din martie plățile sunt efectuate regulat.

CFM a anunțat că a reușit să optimizeze cheltuielile întreprinderii, reducând în jumătate de an fondul de salarii de la 42,5 milioane lei la 29 milioane lei.

Taxa pe colete

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit zvonurile privind achitarea TVA pentru coletele internaționale cu valoarea sub 150 €, numindu-le «manipulare intenționată» și «speculație electorală».

Potrivit acestuia, Guvernul «nu ia în considerare nicio modificare» în această privință.

Francez în Moldova: reportaj NM

În satul Horodiște, raionul Rezina, trăiește de mai bine de 10 ani un francez, Fred, împreună cu viitoarea sa soție, Olesea.

El crește gâște, fierbe dulceață, face vin și visează să deschidă o pensiune turistică. Cei doi s-au cunoscut printr-o aplicație de întâlniri și au ales o viață rurală liniștită în locul agitației urbane.

În reportajul video «Jiguli, gâște și dragoste» este prezentată povestea lui Fred și Lesiei, care au găsit fericirea într-un sat moldovenesc.

IT în Moldova: joc cu troleibuz

Un dezvoltator IT din Chișinău, Vadim Andreev, a creat jocul Troleu — un simulator al activității de taxator în troleibuz, cu rute, bancnote și reclame moldovenești.

Jucătorul verifică abonamentele, supraveghează pasagerii și prinde călătorii fără bilet. Versiunea beta a fost primită călduros de jucători din Moldova, Rusia, SUA și alte țări.

Weekend fierbinte

În sudul și unele raioane centrale ale Moldovei, pentru zilele de 26–27 iulie, Servicul Hidrometeo a emis cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la +39°C, iar în nord și la Bălți — cod galben, cu maximum +35°C.

Meteorologii avertizează și asupra unor ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.

***

Redacția NM are vești excelente! Am lansat un canal în limba engleză pe rețeaua X.com (fostul Twitter). Acum, puteți afla rapid și în engleză cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Urmăriți-ne și trimiteți linkul celor pentru cine este important să înțeleagă ce se întâmplă în Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: