Andrei Mardari / NewsMaker

Aproape 2 mii de ucraineni au venit în Republica Moldova

Circa 1900 de cetățeni ai Ucrainei au traversat hotarul Republicii Moldova, până la această oră. Totodată, cinci persoane au solicitat protecția Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco. 

„La această oră înregistrăm circa 1900 de cetățeni ai Ucrainei care deja au au traversat hotarul Republicii Moldova. Sunt familii depline. Totodată, cinci persoane au solicitat protecția Republicii Moldova”, a spus Revenco.

Potrivit ministrului, MAI a activat planul de urgență și regimul de alertă pentru toate subdiviziunile Ministerului.

„Este mărit numărul de angajați implicați în acțiuni de asigurare a ordinii publice. În cadrul MAI a fost activat Centrul Național de Coordonare, care va activa 24/24 și care va informa societatea constant despre ultimele evoluții. În cazul unui număr sporit de solicitări a azilului în Republica Moldova, vor fi organizate punctele de triaj la frontieră”, a spus Revenco.

la fel, potrivit ministrului moldovean, riscurile care le evaluează autoritățile Republicii Moldova acum sunt legate de afluxul migrațional dinspre Ucraina. „Nu există acum nici un pericol pentru siguranța cetățenilor Republica Moldova. Îndemnăm să vă informați doar din surse oficiale și credibile”, a spus Revenco.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina. Șefa statului a anunțat că Guvernul va solicita Parlamentului să declarare stare de urgență în Republica Moldova.

„Solicit cetățenilor Republicii Moldova, care se află în vizită sau ședere în Ucraina, să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentare”, a declarat șefa statului.

Spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne închis începând cu ora 12:00.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM Război în Ucraina. Principalele evenimente.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: