Aproape 200 moldoveni au părăsit Israelul, în ultimele zile, cu cursa Tel-Aviv – Chișinău. Cum rămâne cu cetățenii noștri din Fâșia Gaza
Full Article 3 minutes read

Aproape 200 moldoveni au părăsit Israelul, în ultimele zile, cu cursa Tel-Aviv – Chișinău. Cum rămâne cu cetățenii noștri din Fâșia Gaza

Începând cu data de 7 octombrie și până pe 11 octombrie, 198 de cetățeni au venit în Republica Moldova cu Tel-Aviv – Chișinău. Precizările au fost făcute pe 11 octombrie de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Instituția a mai spus că Ambasada Moldovei la Tel Aviv menține contact permanent cu moldovenii din Fâșia Gaza și lucrează asupra posibilităților de evacuare a acestora din zonă. 

Ministerul a anunțat că începând cu data de 7 octombrie și până pe 11 octombrie, 613 pasageri au sosit pe ruta Tel-Aviv – Chișinău, din care 198 sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Dorim să reiterăm apelul nostru către concetățenii noștri care doresc să părăsească teritoriul Israelului să o facă în următoarele zile, folosind cursele comerciale disponibile. Aeroportul funcționează în regim normal, iar zborurile comerciale sunt în continuare operaționale, cu frecvență aproape zilnică”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Potrivit instituției de la Chișinău, sunt disponibile curse în zilele de 11, 12, 15, 16, 17, 18 și 19 octombrie.

Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv menține contact permanent cu cetățenii noștri din Fâșia Gaza și lucrează asupra posibilităților viabile de evacuare din zonă. Având în vedere că singura cale de evacuare disponibilă este terestră, prin punctul de trecere Rafah de la granița cu Egipt, suntem în contact cu autoritățile egiptene”, au mai declarat reprezentanții Ambasadei.

Zilele trecute, ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

***

Amintim că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict.

Pe 11 octombrie, premierul Dorin Recean a îndemnat moldovenii din Israel să părăsească zonele vulnerabile și țara. Potrivit oficialului, Guvernul va acorda asistența necesară pentru fiecare cetățean care se simte în pericol și vrea să revină acasă.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând sute de locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici. Potrivit ultimelor date, în doar patru zile de război, peste o mie de israelieni au murit. Cel puțin 2,6 mii au fost răniți. În Fâșia Gaza, 900 de oameni au fost uciși și 4,5 mii au fost răniți.

Cetățenii Republicii Moldova care se află în Israel sunt îndemnați să se înregistreze pe o platformă online, lansată de MAEIE. Ambasada Moldovei în Israel susține că platforma va facilita comunicarea cu funcționarii consulari, în contextul deteriorării „grave” a situației de securitate din Israel din ultimele zile.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: