Aproape 5 mii de părinți îi cer lui Ceban să găsească bani pentru grupele cu program prelungit: Copiii nu sunt monede de schimb
Full Article 4 minutes read

Aproape 5 mii de părinți îi cer lui Ceban să găsească bani pentru grupele cu program prelungit: Copiii nu sunt monede de schimb

Aproape cinci mii de părinți din municipiul Chișinău îi cer edilului Ion Ceban, precum și consilierilor municipali, să identifice resursele financiare necesare pentru a susține și în continuare activitatea gratuită a grupelor cu program prelungit din școli. O petiție în acest sens, lansată la începutul acestei luni, a fost depusă marți, 23 ianuarie, la Primăria Chișinău. „Copiii nu pot fi monede de schimb” – spun părinții.

Petiția a fost lansată de Asociația Obștească „Părinți Solidari” pe 4 ianuarie. Până astăzi, ea a adunat 4803 semnături. Mai mulți părinți au lăsat, inclusiv, mesaje pentru autoritățile municipale, în care le cer să renunțe la concertele gratuite și să loce bani, în schimb, pentru grupele cu program prelungit, frecventate de copiii din clasele primare.

„Atât de mult se insistă că nu sunt bani pentru aceste grupe și eu am făcut o analiză foarte rapidă a bugetului municipal și vreau să-i sugerez dl. Ceban de unde să ia banii necesari. 12 milioane de lei pot fi luați de la serviciile juridice externalizare, care sunt planificate in bugetul provizoriu pentru anul 2024; 11 milioane – din banii alocați pentru măsuri culturale, 5 milioane de la programul de infertilizarea invitro și 30 de milioane de la decorurile de sărbători. Dacă se vrea, se poate. (…) Dacă noi facem program prelungit cu plată pentru copii, de ce noi facem concerte gratuite? Poate ar trebui invers? Concertele să le facem cu plată, iar grupele gratuit. Aș vrea ca această întrebare să ajungă la urechile primarului”, a declarat președinta AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

În petiția adresată primarului Ion Ceban și partidelor politice care au acces în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), cei aproape 5 mii de semnatari cer includerea în bugetul municipal pentru anul 2024 a cheltuielilor necesare pentru funcționarea grupelor cu program prelungit.

La fel, semnatarii îi le cer autorităților să consulte și cetățenii atunci când prioritizează cheltuielile și să reducă „drastic” resursele financiare destinate organizării concertelor și altor manifestări publice atât în Chișinău, cât și în diasporă, precum și a cheltuielilor de deplasare a angajaților primăriei și a activităților de promovare a Primăriei Chișinău.

***

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. În timp ce autoritățile au invocat de fiecare dată lipsa de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor respective din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile de fiecare dată.

Pe 22 ianuarie, șeful Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Păvăloi, și primarul Ion Ceban au anunțat că grupele cu program prelungit vor activa în baza unor taxe oficiale, care vor fi achitate de părinți lunar. Astfel, pentru programul de trei orei, părinții vor achita 360 de lei lunar, iar pentru programul prelungit cu șase ore – vor achita 690 de lei.

Între timp, aproape 6 mii de elevi din familiile social-vulnerabile vor avea posibilitatea să frecventeze gratuit grupele cu program prelungit, în baza unei cereri depuse de părinți. Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul municipal, a mai precizat Păvăloi. Detalii – AICI.

Președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, susține, pe de altă parte, că colectările anunțate de primar ar fi „ilegale”. Potrivit ei, o hotărâre în acest sens ar trebuie să fie luată de consilierii municipali. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: