gov.md

Aprobat. În anul 2022, cuantumul salariului mediu lunar pe economie va fi de 9900 de lei

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței din 29 decembrie, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022. Acesta va fi în mărime de 9 900 lei, conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, estimate de către Ministerul Economiei.

Cuantumul salariului mediu pe economie este necesar în scopul:

– determinării plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale;

– determinarea venitului lunar asigurat al salariaților rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației;

– determinarea valorii pagubei pricinuite în cazul săvârșirii infracțiunii;

– determinarea mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale şi/sau financiare, inclusiv în cele electronice, a unor date vădit denaturate privind veniturile sau cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea intenţionată a unor obiecte impozabile, acte contabile, fiscale şi/sau financiar;

– determinarea mărimii daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice în cazul refuzului neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrângerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv desfăşurarea neîntemeiată a unor controale.

În 2021, cuantumul salariului mediu lunar pe economie a constituit 8716 lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: