Apropiații lui Șor, reveniți de la Moscova, audiați de SIS la Aeroport? Precizările Serviciului
Full Article 4 minutes read

Apropiații lui Șor, reveniți de la Moscova, audiați de SIS la Aeroport? Precizările Serviciului

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) culege și verifică informaţii de importanţă pentru securitatea Republicii Moldova. De asemenea întreprinde acțiuni pentru a stabili locul de aflare a persoanelor anunțate în căutare națională pentru comiterea infracțiunilor care subminează securitatea țării. În același timp, la colectarea datelor despre amenințări la adresa Moldovei, ofițerii pot antrena „în mod public sau secret, persoane, cu acordul acestora, în vederea oferirii suportului la asigurarea securității statului”. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker pe 3 mai de reprezentanții SIS, după ce au fost solicitați pe 23 aprilie să comenteze declarațiile membrilor echipei oligarhului fugar Ilan Șor că la revenirea de la Moscova, în seara zilei de 22 aprilie, de unde s-a anunțat „crearea blocului politic Victorie” unii din ei au fost audiați de ofițerii SIS. 

Lidera Partidului „Renaștere”, apropiat lui Șor, Natalia Parasca a declarat pentru TASS că după ce s-a întors la Chișinău, în seara zilei de 22 aprilie, „de la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” a fost audiată timp de două ore de Serviciul de Informații și Securitate după care a fost eliberată. Și deputata Marina Tauber a declarat pentru TASS că oamenii legii „opresc sub diferite pretexte, la aeroportul din Chișinău, participanții la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” și că Natalia Parasca a fost audiată de ofițerii SIS după vizita în Rusia.

Solicitați de NewsMaker pentru o reacție, reprezentanții SIS au declarat că ofițerii „culeg și verifică informaţii de importanţă pentru securitatea Republicii Moldova, de asemenea, în cooperare, cu alte autorități publice întreprind acțiuni în vederea stabilirii locului de aflare a persoanelor anunțate în căutare națională pentru comiterea infracțiunilor care subminează securitatea Republicii Moldova”.

„Totodată, în procesul realizării atribuțiilor de colectare de date despre amenințări la adresa Republicii Moldova, ofițerii Serviciului pot antrena, în condițiile prevăzute de legislație, în mod public sau secret, persoane, cu acordul acestora, în vederea oferirii suportului la asigurarea securității statului”, au menționat reprezentanții Serviciului pentru NewsMaker.

***

În seara zilei de 22 aprilie, o femeie aflată la Aeroportul din Chișinău s-a plâns că pasagerilor la sosire li s-au luat pașapoartele și la acel moment se aflau „deja de 3 ore” fără acestea. Fugarul Ilan Șor și un canal de Telegram din Găgăuzia au scris că pasagerii sunt participanții la evenimentul din data de 21 aprilie de la Moscova, unde s-a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. Pe lângă aceasta, Natalia Parasca s-a plâns că a fost audiată timp de două ore de Serviciul de Informații și Securitate, iar Marina Tauber a declarat  că oamenii legii „opresc sub diferite pretexte, la aeroportul din Chișinău, participanții la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” și că Parasca a fost audiată de SIS după vizita în Rusia. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituției, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. Detalii AICI.

Pe 23 aprilie, oamenii legii au raportat că 135 de pasageri a două curse avia sosiți în Moldova din Moscova, în seara zilei de 22 aprilie, au adus la Chișinău peste 20 de milioane lei, în diferite valute. A fost pornită o cauză penală cu privire la contrabandă. Potrivit oamenilor legii, majoritatea pasagerilor vizați erau de vârsta a doua, din sudul Moldovei. Banii au fost indisponibilizați în calitate de probă în dosarul penal. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: