SIS

Apropiații lui Șor, reveniți de la Moscova, audiați de SIS la Aeroport? Precizările Serviciului

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) culege și verifică informaţii de importanţă pentru securitatea Republicii Moldova. De asemenea întreprinde acțiuni pentru a stabili locul de aflare a persoanelor anunțate în căutare națională pentru comiterea infracțiunilor care subminează securitatea țării. În același timp, la colectarea datelor despre amenințări la adresa Moldovei, ofițerii pot antrena „în mod public sau secret, persoane, cu acordul acestora, în vederea oferirii suportului la asigurarea securității statului”. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker pe 3 mai de reprezentanții SIS, după ce au fost solicitați pe 23 aprilie să comenteze declarațiile membrilor echipei oligarhului fugar Ilan Șor că la revenirea de la Moscova, în seara zilei de 22 aprilie, de unde s-a anunțat „crearea blocului politic Victorie” unii din ei au fost audiați de ofițerii SIS. 

Lidera Partidului „Renaștere”, apropiat lui Șor, Natalia Parasca a declarat pentru TASS că după ce s-a întors la Chișinău, în seara zilei de 22 aprilie, „de la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” a fost audiată timp de două ore de Serviciul de Informații și Securitate după care a fost eliberată. Și deputata Marina Tauber a declarat pentru TASS că oamenii legii „opresc sub diferite pretexte, la aeroportul din Chișinău, participanții la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” și că Natalia Parasca a fost audiată de ofițerii SIS după vizita în Rusia.

Solicitați de NewsMaker pentru o reacție, reprezentanții SIS au declarat că ofițerii „culeg și verifică informaţii de importanţă pentru securitatea Republicii Moldova, de asemenea, în cooperare, cu alte autorități publice întreprind acțiuni în vederea stabilirii locului de aflare a persoanelor anunțate în căutare națională pentru comiterea infracțiunilor care subminează securitatea Republicii Moldova”.

„Totodată, în procesul realizării atribuțiilor de colectare de date despre amenințări la adresa Republicii Moldova, ofițerii Serviciului pot antrena, în condițiile prevăzute de legislație, în mod public sau secret, persoane, cu acordul acestora, în vederea oferirii suportului la asigurarea securității statului”, au menționat reprezentanții Serviciului pentru NewsMaker.

***

În seara zilei de 22 aprilie, o femeie aflată la Aeroportul din Chișinău s-a plâns că pasagerilor la sosire li s-au luat pașapoartele și la acel moment se aflau „deja de 3 ore” fără acestea. Fugarul Ilan Șor și un canal de Telegram din Găgăuzia au scris că pasagerii sunt participanții la evenimentul din data de 21 aprilie de la Moscova, unde s-a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. Pe lângă aceasta, Natalia Parasca s-a plâns că a fost audiată timp de două ore de Serviciul de Informații și Securitate, iar Marina Tauber a declarat  că oamenii legii „opresc sub diferite pretexte, la aeroportul din Chișinău, participanții la congresul opoziției moldovenești de la Moscova” și că Parasca a fost audiată de SIS după vizita în Rusia. Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituției, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. Detalii AICI.

Pe 23 aprilie, oamenii legii au raportat că 135 de pasageri a două curse avia sosiți în Moldova din Moscova, în seara zilei de 22 aprilie, au adus la Chișinău peste 20 de milioane lei, în diferite valute. A fost pornită o cauză penală cu privire la contrabandă. Potrivit oamenilor legii, majoritatea pasagerilor vizați erau de vârsta a doua, din sudul Moldovei. Banii au fost indisponibilizați în calitate de probă în dosarul penal. Banii erau destinați finanțării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Șor”, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: