managerexpress.ro

Ar fi pretins 6000 de euro pentru a grăbi rezolvarea unui dosar. Un bărbat din capitală, reţinut de CNA

Un bărbat din capitală ar fi pretins 6000 de euro pentru a grăbi rezolvarea unui dosar. Acesta a fost reţinut de CNA pentru trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, banii i-ar fi fost ceruţi pentru influenţarea unor ofiţeri din cadrul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI şi determinarea acestora de a grăbi documentarea unui caz de corupţie.

Mai exact, este vorba despre un caz de corupere mai vechi, legat de problemele apărute la recepţia finală a lucrărilor de construcţie şi reparaţie a blocului din strada Sarmezegetusa 18 din Chişinău, când administratorul Asociaţiei de coproprietari în condominiu nu ar fi vrut să semneze procesul verbal final.

Acesta l-ar fi condiţionat pe agentul economic care a executat lucrările că va semna recepţia finală doar după ce va primi, drept recompensă, 24 000 de euro. Acest caz a fost documentat de CNA şi a fost transmis deja în instanţa de judecată.

Însă, până a ajunge la CNA, cazul a fost investigat de SPIA al MAI, iar potrivit denunţătorului, ca să ajungă cu plângerea la SPIA şi să fie pornite unele investigaţii, ar fi fost ajutat de un intermediar contra 6000 de euro. Aceşti bani ar fi fost, inclusiv o recompensă pentru munca ofiţerilor SPIA şi pentru grăbirea investigaţiilor.

În procesul de acumulare a probelor, inclusiv a unor înregistrări audio, s-a constatat că agentul economic i-ar fi transmis intermediarului suma de 6000 de euro în două tranşe a câte 3000 de euro fiecare. Miercuri, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul, biroul de serviciu şi în automobilul intermediarului, după care l-au reţinut pentru 72 de ore.

În timpul percheziţiilor au fost ridicate 8000 de euro şi 60 000 de lei, provenienţa cărora urmează să fie stabilită. Dacă va fi găsit vinovat, intermediarul riscă până la șase ani de închisoare. În prezent, se fac cercetări care vizează şi alte persoane implicate în acest caz de pretindere de mită, urmând să fie clarificat statutul acestora în cadrul dosarului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: