Ar putea Republica Moldova să adere la UE fără să fie membră NATO? Senator român: „Absolut”
Full Article 2 minutes read

Ar putea Republica Moldova să adere la UE fără să fie membră NATO? Senator român: „Absolut”

Republica Moldova ar putea să adere la Uniunea Europeană (UE) fără ca să devie membră NATO. Cel puțin asta a declarat senatorul român Viorel Riceard Badea în cadrul unui interviu pentru Teleradio Moldova.

„Absolut. Este importamt să fii membru NATO, mai ales în contextul pe care îl traversăm cu toții. Nu ești membru NATO îți tremură genunchii. Dar din câte știu nu este o poziție sinegvanon. Sunt țări din UE, care nu sunt în NATO, cum ar fi Austria”, a declarat Viorel Riceard Badea.

Întrebat dacă Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană, având armata rusă pe teritoriul său, senatorul român a asigurat că vor exista instrumente care să soluționeze această problemă.

„Eu sper că în cel mai scurt timp să se rezolve și problema armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în actualul context. E destul de complicat să exporți un conflict înghețat pe teritoriul UE, dar cu siguranță vor exista instrumentele care să soluționeze și această chestiune, care nu e deloc încurajatoare pentru noi”, a adăugat Badea.

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că țara noastră trebuie să devină membru al Uniunii Europene „până la sfârșitul acestui deceniu”.

Șefa statului consideră că guvernul ar trebui fie mai activ în ceea ce privește eforturile de implementare a condiționalităților impuse de Bruxelles.

„Am avut acum câteva săptămâni o ședință a Comisiei naționale pentru integrare europeană, am discutat un raport pe implementare, dar e nevoie ca guvernul să se miște mai repede, este o prioritate. Integrarea europeană este proiectul nostru de țară, nu avem altă șansă și altă oportunitate prin care să ne putem asigura o dezvoltare liberă și pașnică și în același timp să asigurăm creșterea nivelului de trai al populației”, a menționat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: